سریعترین راه درمان افسردگی با دارو و بدون دارو

سریعترین راه درمان افسردگی با دارو و بدون دارو

درمان افسردگی از یک برنامه خاص پیروی می‌کند، که معمولا شامل درمان ترکیبی با دارو و روان درمانی انجام می‌گیرد. رسیدن به نتیجه خوب از درمان‌های خط اول، به حداقل ۶ تا ۱۲ هفته زمان نیاز دارد؛ اما اگر از درمان افسردگی با دستگاه rTMS نیز در کنار درمان‌های خط اول استفاده شود، معمولا بهبودی بیمار با سرعت بیشتری انجام می‌گیرد! از این رو، باید بتوان سریعترین راه درمان افسردگی بدون دارو را درمان این اختلال روانی با دستگاه rTMS دانست.

ارائه مشاوره تلفنی برای درمان افسردگی

در واقع، برای بسیاری از بیماران ممکن است مصرف داروهای ضد افسردگی، مانند SSRIها، نتواند نتیجه درمانی دلخواه را ایجاد نماید؛ مخصوصا اینکه اغلب، پزشک متخصص اعصاب و روان باید داروهای مختلفی را برای بیمار تجویز نماید، تا بهترین دارو با کمترین عوارض برای او تایید گردد! حال اگر برنامه درمانی شامل دارو و تکنیک‌های CBT نتوانند اوضاع بیمار را بهبود بخشند، پزشک متخصص انجام تحریک مغناطیسی مغز با دستگاه rTMS را توصیه می‌کند. در اکثر موارد، بیمار با کمک این روش می‌تواند از درمان افسردگی، نتیجه بهتری دریافت کند!

آیا درمان سریع افسردگی امکان‌پذیر است؟

افسردگی یک اختلال روانی است، که بر خلق و خو و رفتارهای شخص تاثیر منفی می‌گذارد. هر چه دوره ابتلا به دپرشن طولانی‌تر شود، علائم آن شدیدتر شده و درمان آن نیز دشوارتر می‌گردد! با این حال، اغلب افراد به دنبال یافتن سریعترین راه درمان افسردگی بدون دارو هستند، تا بتوانند به زندگی عادی بازگشته و فعالیت‌های روزمره خود را ادامه دهند؛ در اصل، آن‌ها به دنبال یک معجزه برای درمان افسردگی هستند!

این مساله را در نظر داشته باشید که افسردگی در افراد مختلف، تاثیرات متفاوتی ایجاد می‌کند. حتی در هنگام درمان این اختلال روانی نیز هر فرد، نسبت به مصرف داروهای ضد افسردگی و یا جلسات روان درمانی، واکنش متفاوتی نشان می‌دهد؛ بنابراین نمی‌توان تنها با در نظر گرفتن یک نسخه یا روش، همه بیماران را در کمترین زمان ممکن درمان نمود. این پزشک متخصص اعصاب و روان است، که می‌تواند بر اساس شرایط هر فرد، بهترین برنامه درمانی را تنظیم کند.

سریعترین راه درمان افسردگی با دارو چیست؟

سریعترین راه درمان افسردگی با دارو، زمانی انجام می‌گیرد که پزشک متخصص از بین گروه‌های زیر، بهترین دارو را متناسب با شرایط بیمار تجویز نماید:

  • مهار کننده‌های انتخابی باز جذب سروتونین (SSRIها)؛ که رایج‌ترین نوع داروی ضد افسردگی به حساب می‌آیند.
  • مهارکننده‌های باز جذب سروتونین / نوراپی نفرین (SNRIs)
  • داروهای ضد افسردگی سه حلقه‌ای (TCAs)؛ که این نوع داروها نسبت به موارد قبل، قدمت بیشتری داشته و عمدتا برای بهبود افسردگی و اضطراب مقاوم به درمان تجویز می‌گردند. در حالت عادی، عوارض جانبی این داروها زیاد هستند و برای شروع درمان توصیه نمی‌شوند.
  • تعدیل کننده‌های سروتونین
  • داروهای ضد افسردگی غیر معمول
  • مهارکننده‌های مونوآمین اکسیداز (MAOIs)؛ که قدیمی‌ترین نوع داروی ضد افسردگی به حساب می‌آیند. این داروها اکثرا برای افسردگی مقاوم به درمان تجویز می‌شوند؛ یعنی در شروع درمان، نمی‌توان آن را به عنوان سریعترین راه درمان افسردگی با دارو در نظر گرفت!

هنگامی که متخصص اعصاب و روان، به دنبال سریعترین راه درمان افسردگی با دارو برای بیمار است، معمولا باید اثربخشی گروه‌های مختلف دارویی را در فرد بررسی کند! زیرا یک نوع مشخصی از این داروها، در افراد مختلف، تاثیر متفاوتی خواهد داشت. بنابراین، پزشک باید بعد از هر بار تجویز، میزان اثربخشی آن را بررسی کرده و در صورت عدم رضایت از میزان اثربخشی و سرعت درمان، داروی مصرفی بیمار را تغییر دهد.

مکانیسم تاثیر داروهای ضد افسردگی

افسردگی و سایر اختلالات روانی، مانند دو قطبی، استرس و اضطراب و یا حتی وسواس فکری عملی، زمانی به وجود می‌آیند، که تعادل انتقال دهنده‌های شیمیایی در مغز به هم بخورد! مصرف دارو باعث می‌شود تا سلول‌های مغزی، در مدیریت این انتقال دهنده‌ها (مانند دوپامین و سروتونین)، فعال‌تر عمل کرده و در نتیجه عملکرد مغز بهتر شود. این فرایند در نهایت، منجر به بهبود خلق و خوی شخص شده و ارتباط بین بخش‌های مختلف مغز را قوی‌تر می‌کند.

مصرف داروهای ضد افسردگی، برای درمان انواع اختلالات روانی مفید است؛ زیرا این داروها به برقراری تعادل اجباری بین انتقال دهنده‌های عصبی در مغز کمک می‌کنند. بنابراین برای رسیدن به سریعترین راه درمان افسردگی با دارو، بیمار باید دوز تعیین شده توسط پزشک را به صورت دقیق و منظم مصرف نماید.

سریعترین راه درمان افسردگی بدون دارو

گاهی حتی مصرف قوی‌ترین داروهای ضد افسردگی نیز، نمی‌تواند به بهبود خلق و خو و رفتارهای منفی فرد مبتلا به دپرشن کمک کند! برای مثال، در بیماران مقاوم به درمان، حتی با گذشت زمان طولانی نیز، نتیجه قابل قبولی از مصرف دارو و روان درمانی حاصل نمی‌گردد؛ در این مرحله، پزشک متخصص اعصاب و روان، از روش‌های کمکی و درمان‌های مکمل، مانند الکتروشوک و دستگاه rTMS، برای درمان بیمار کمک می‌گیرد.

سریعترین راه درمان افسردگی بدون دارو

البته در بین این دو روش نیز، می‌توان ادعا کرد که استفاده از دستگاه rTMS، سریعترین راه درمان افسردگی بدون دارو خواهد بود؛ ضمن اینکه عوارض این روش، نسبت به ‌تکنیک‌های تهاجمی‌تر مانند الکتروشوک، بسیار ناچیز است و فرد نیازی به نقاهت طولانی مدت ندارد!

چرا درمان با rTMS، سریعترین راه درمان افسردگی بدون دارو است؟

درمان دپرشن با دستگاه rTMS، به صورت جلسه‌ای انجام می‌گیرد؛ معمولا پزشک متخصص اعصاب و روان، بر اساس شدت بیماری فرد و با توجه به علائم او، تعداد جلسات درمانی مورد نیاز را مشخص می‌کند. در اغلب موارد، بیمار بعد از گذشت ۳ تا ۴ جلسه، احساس بهتری دارد؛ برای مثال اکثر افراد، پس از گذشت جلسات ابتدایی، خواب راحت‌تری داشته و رفتارهای بهتری از خود نشان می‌دهند.

نکته‌ای که لازم است به آن اشاره کنیم، این است که برای برخی بیماران، درمان rTMS به صورت موازی با درمان دارویی و روان درمانی با روش CBT به کار گرفته می‌شود. این حالت، کمک می‌کند تا حتی اثربخشی درمان‌های خط اول، یعنی درمان با داروهای ضد افسردگی و روان درمانی افزایش یابد.

با توجه به تمامی این ملاحظات، به خوبی می‌توان ادعا نمود که درمان با rTMS، سریعترین راه درمان افسردگی بدون دارو است. با توجه به عوارض ناچیز درمان دپرشن با rTMS، این متد نسبتا جدید، از محبوب‌ترین روش‌های درمانی این اختلال روانی نیز محسوب می‌شود.

برای انجام درمان با rTMS، سری به کلینیک زیما درمان بزنید؛ تیم پزشکی زیما درمان می‌توانند راهنمایی‌های لازم در این زمینه را به شما ارائه دهند.

سریعترین راه درمان افسردگی بدون دارو در خانه چیست؟

با اینکه روش‌های تخصصی، مانند مصرف دارو، شرکت در جلسات روان درمانی و همچنین، تحریک مغناطیسی مغز با دستگاه rTMS، در گروه سریعترین روش‌های درمان افسردگی قرار می‌گیرند، اما رعایت برخی مراقبت‌ها از سوی بیمار، باعث می‌شود تا میزان اثربخشی این درمان‌های تخصصی، افزایش یافته و رضایت از درمان بیشتر گردد. در ادامه، برخی از مهم‌ترین اقداماتی را که در رسیدن به سریعترین راه درمان افسردگی، به فرد کمک می‌کنند، توضیح می‌دهیم.

خواب بیشتر

تاثیر خواب بر خلق و خو و رفتارهای افراد انکارناپذیر است. به طوری که اگر شخص در طول شبانه روز به اندازه کافی نخوابد، قطعا خلق و خوی او تغییر می‌کند؛ صرف نظر از اینکه شخص افسردگی داشته باشد یا خیر! به این ترتیب، بهتر است در طول شبانه روز، مدت زمان کافی را به خواب آرام و عمیق اختصاص دهید.

کاهش مصرف کافئین

نیازی به توضیح این مساله نیست، که مصرف بیش از حد کافئین مخصوصا در ساعات عصر، می‌تواند باعث اختلال در خواب شب شود. بنابراین بهتر است قهوه، چای، نوشابه و شکلات‌های دارای کافئین را در صبح مصرف کنید. جایگزین کردن یک پیاده‌روی کوتاه مدت، به جای مصرف کافئین در عصر، به افزایش کیفیت خواب شب شما کمک می‌کند.

مصرف ویتامین D

مطالعات علمی نشان می‌دهند که کمبود ویتامین D در بدن، می‌تواند در ایجاد افسردگی یا تشدید آن نقش داشته باشد! بنابراین بهتر است در رژیم غذایی خود، از ویتامین D کافی استفاده کنید، یا در معرض نور خورشید قرار گیرید. استفاده از مکمل ویتامین D نیز راهکار مناسبی خواهد بود.

استفاده از داروهای گیاهی

در کنار سریعترین راه درمان افسردگی با روش‌های پزشکی، مصرف برخی داروهای گیاهی مانند خار مریم، می‌تواند در کاهش علائم افسردگی خفیف تا متوسط موثر باشد. البته بهتر است قبل از مصرف این نوع داروها، حتما درباره تداخل دارویی، با پزشک خود مشورت نمایید.

درمان سریع افسردگی در خانه

کمک گرفتن از تکنیک‌های تمدن اعصاب

دعا کردن، مدیتیشن و یا هر تمرینی که بتواند به تقویت روحیه و رفاه کلی بیمار افسرده کمک کند، می‌تواند به درمان سریع افسردگی نیز منجر شود! می‌توانید در یک گوشه بنشینید، چشمان خود را ببندید، تنفس عمیق داشته باشید و در هر بار دم و بازدم، بر احساسات بدن خود تمرکز کنید. اگر ذهن شما منحرف می‌شود، به نفس کشیدن خود دقت کنید تا متمرکز شوید.

ورزش کردن

حتی سریعترین راه درمان افسردگی با روش‌های تخصصی نیز، با ورزش کردن، بهتر عمل می‌کند! البته منظور ما شرکت در مسابقات تخصصی نیست؛ بلکه تنها باید یک یا چند ساعت در روز را به فعالیت‌های خفیف بپردازید، تا حس و حال بهتری پیدا کنید.

استشمام هوای تازه و قرار گرفتن زیر نور آفتاب، بر بهبود خلق و خو و افزایش کیفیت زندگی تاثیر می‌گذارد؛ مخصوصا برای افرادی که با مشکل افسردگی یا اختلال عاطفی فصلی مواجه هستند.

انتخاب بهترین و سریعترین راه درمان افسردگی برای هر فرد

به نوبه خود، زمانبر است؛ اما برای رسیدن به نتایج بهتر، همواره استفاده از یک برنامه ترکیبی، شامل درمان افسردگی با دارو و روان درمانی، همراه با تحریک مغناطیسی مغز با rTMS توصیه می‌شود. اصلاح سبک زندگی، مانند ورزش کردن و داشتن یک رژیم غذایی سالم (حاوی ویتامین D و اسیدهای چرب و امگا ۳) نیز می‌تواند به درمان سریع افسردگی کمک نماید!

مرکز مغز، اعصاب و روان زیمادرمان
مرکز مغز، اعصاب و روان زیمادرمان
کلینیک زیمادرمان؛ مدرن ترین و مجهزترین مرکز مغز و اعصاب و روان در ایران با کادری مجرب شامل دکتر علمی، کاملی، نورالهی و ... با جدیدترین تکنولوژی ها و روش های درمانی مانند rTMS

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت ، استفاده از سرویس ریکپچای گوگل الزامی است که منوط به خط مشی رازداری و شرایط استفاده گوگل است.

من با این قوانین موافقم.

مقالات مرتبط