درمان استرس و اضطراب در نوجوانان

درمان استرس و اضطراب، چه برای کودکان و نوجوانان و چه در بزرگسالان، به روش‌های تخصصی تحت نظارت یک پزشک متخصص اعصاب و روان نیاز دارد؛ با این حال، درمان استرس و اضطراب در نوجوانان، از حساسیت ویژه‌ای برخوردار است، که به شرایط سنی و تغییرات جسمی و روانی آن‌ها مربوط می‌شود! در اغلب موارد، این اختلال باید از طریق روان درمانی مورد بررسی و درمان قرار گیرد. در واقع، تجویز دارو برای افسردگی نوجوانان، تنها در موارد محدود و پس از ارزیابی‌های دقیق، انجام خواهد گرفت!

بهترین روش برای درمان اضطراب در نوجوانان، رعایت یک روتین مناسب و پرهیز از موقعیت‌های استرس‌زا است؛ نوجوان باید فعالیت بدنی منظمی داشته باشد، و از رژیم غذایی مناسبی استفاده کند. همچنین، پرهیز از مصرف کافئین یا کاهش آن و دوری از سیگار و الکل، باعث کنترل استرس در نوجوانان می‌گردد. خواب کافی و انجام تمرینات تنفسی نیز برای درمان استرس و اضطراب در نوجوانان، بسیار مفید و گاها ضروری خواهد بود! در ادامه، توضیحات بیشتری در این زمینه ارائه خواهیم داد.

اضطراب در نوجوانان چگونه است؟

ابتلا به اختلال اضطرابی در نوجوانان و سال‌های پیش از نوجوانی، امر شایع است؛ زیرا در این دوره از زندگی، شخص تغییرات اساسی در عواطف، روابط اجتماعی و حتی بدن خود احساس می‌کند، که می‌تواند با تغییر در مغز نیز همراه شود.

البته اضطراب در نوجوانان همیشه بد نیست؛ زیرا می‌تواند آن‌ها را به فکر کردن در موقعیت‌های مختلف وادارد و به ایمنی بیشتر آن‌ها کمک کند. همچنین، برای تشویق فرد به انجام بهترین کار یا داشتن بهترین تصمیم، وجود کمی اضطراب لازم است! اضطراب می‌تواند عبور از چالش‌هایی مانند سخنرانی در جمع یا رویدادهای ورزشی را راحت‌تر کند!Anxiety in teens: what it is & how to help

در هر حال، تجربیات جدید، استقلال بیشتر و مواجه شدن با فرصت‌ها و چالش‌های متفاوت، باعث افزایش استرس و اضطراب در نوجوانان می‌گردد؛ به همین دلیل، آگاهی درباره روش‌های مدیریت و کنترل استرس و اضطراب در نوجوانان، بسیار مفید و البته ضروری است.

چه زمانی باید برای درمان استرس و اضطراب در نوجوانان اقدام کرد؟

وجود کمی اضطراب در نوجوانان، به دلیل موقعیت سنی متفاوتی که دارند، طبیعی است! با این حال، زمانی که علائم زیر را مشاهده می‌کنید، بهتر است به فکر درمان استرس و اضطراب در نوجوانان خود باشید:

  • دائما عصبی یا مضطرب است و یا این احساسات در او، در حال شدید شدن هستند؛ اگر نوجوان شما نمی‌تواند نگرانی خود را متوقف یا کنترل کند نیاز به درمان دارد.
  • فرد دارای استرس و اضطرابی است، که برای هفته‌ها، ماه‌ها یا حتی بیشتر ادامه یافته!
  • ابتلا به اضطراب شدید، که در فعالیت‌های روزمره نوجوان از جمله انجام تکالیف مدرسه یا معاشرت با دیگران، اختلال ایجاد می‌کند.

کمک به نوجوانان برای مدیریت احساسات اضطرابی

گام اول برای درمان استرس و اضطراب در نوجوانان، یادگیری مدیریت اضطراب است؛ راهکارهای زیر می‌توانند برای کنترل احساسات اضطرابی در نوجوانان مفید باشند.Anxiety and Stress in Teens

تشویق او برای بیان احساسات اضطرابی خود

اگر نوجوان شما بیاموزد که در مورد مسائل و موقعیت‌های استرس‌زا صحبت کند، تا حد زیادی اضطراب خود را کاهش می‌دهد. گوش دادن به صحبت‌های او، به شما کمک می‌کند تا اطلاعات کافی درباره رویدادهایی که برای او رخ می‌دهد، به دست آورید. در نتیجه، پس از فهم احساسات فرزندتان، بهتر می‌توانید به او کمک کنید، تا راه حل‌هایی برای مشکلات خود بیابد و اضطراب خود را کنترل کند.

احساس فرزندتان را بپذیرید

اضطراب نوجوان شما واقعی است؛ حتی اگر درباره یک رویداد محال باشد! در واقع، شما باید اضطراب فرزندتان را بپذیرید و درباره توانایی پذیرش آن، به نوجوان خود روحیه دهید. جملاتی مانند «نگران نباش» مفید نیست؛ زیرا چنین جملاتی به فرزند شما این گونه القا می‌کند که نگرانی، احساس درستی نیست! برای مثال، اگر فرزندتان درباره قبولی در امتحان مضطرب است، به او بگویید که احساس او را درک می‌کنید و مطمئن هستید، که او بهترین کار خود را انجام می‌دهد و این مهم‌ترین نکته است.

رفتار شجاعانه را تشویق کنید

نوجوان خود را تشویق کنید، تا با تعیین اهداف کوچک، موقعیت‌های استرس‌زا را پشت سر بگذارد. او را برای رویارویی با رخدادهایی که آمادگی مواجه شدن با آن‌ها را ندارد، راهنمایی کنید. برای مثال، اگر کودک شما درباره اجرا در مقابل دیگران اضطراب دارد، از او بخواهید ابتدا در مقابل اعضای خانواده تمرین کند.

آموزش راهکارهای تلقینی

ترفندهای زیر، برای مدیریت و درمان استرس و اضطراب در نوجوانان، مفید هستند:

  • خودگویی مثبت؛ او باید به خود تلقین کند که «من می‌توانم از عهده این کار بر بیایم، قبلا در چنین موقعیت‌هایی بوده‌ام.»
  • احساس شفقت به خود؛ برای مثال، گفتن این جمله که «اشکالی ندارد اگر این کار را متفاوت از دیگران انجام دهم؛ این راه برای من جواب می‌دهد.»
  • داشتن قاطعیت با گفتن جملاتی مانند «من برای این پروژه به کمک نیاز دارم.»
  • فراموش نکنید تحسین فرزندتان برای کاری که در مورد آن احساس اضطراب دارد، همواره کارساز است؛ حتی اگر کار کوچکی باشد!

راهکارهای درمان استرس و اضطراب در نوجوانان

نوجوان مضطرب، باید با یک پزشک متخصص اعصاب و روان در تماس باشد! پزشک متخصص پس از بررسی نشانه‌های اضطراب در نوجوانان، بهترین برنامه درمانی متناسب با شرایط وی را در نظر می‌گیرد. در بهترین برنامه برای درمان استرس و اضطراب در نوجوانان، نکات زیر در نظر گرفته می‌شوند:

درمان روانشناختی و گفتار درمانی

اصلی‌ترین راهکار برای درمان اختلال اضطراب در نوجوانان، استفاده از تکنیک‌های CBT برای درمان اضطراب است، که تحت عنوان درمان شناخت رفتاری انجام می‌گیرند. خانواده درمانی نیز روش دیگری است، که باید برای درمان استرس در نوجوانان مورد توجه قرار گیرد.

دارو درمانی

در اکثر موارد، برای درمان استرس و اضطراب در نوجوانان، دارو تجویز نشده و یا اینکه در هنگام شروع مصرف دارو، مراقبت ویژه‌ای باید در نظر گرفته شود. در هر حال، پزشک متخصص می‌تواند متناسب با شرایط نوجوان مضطرب، داروی مناسب را تجویز نماید.

ممکن است این سوال پیش آید، که آیا درمان استرس و اضطراب در نوجوانان با داروی گیاهی، امکان‌پذیر است. جالب است بدانید که مصرف برخی داروهای گیاهی، مانند گیاه خار مریم و اسطوخودوس، می‌توانند به آرامش ذهنی افراد کمک کنند. همچنین، دم کرده گیاه بابونه، برای داشتن خواب راحت مفید است. این گونه داروها، حتی به عنوان داروی گیاهی برای درمان اضطراب اجتماعی نیز قابل استفاده هستند! با این حال، مصرف هر نوع داروی گیاهی، باید حتما به پزشک متخصص گزارش داده شود و در صورت تایید وی مصرف گردد؛ زیرا گاهی داروهای گیاهی و شیمیایی به صورت همزمان، اثرات تداخلی ایجاد می‌کنند، که عوارض آن بیشتر از مزایای آن خواهد بود.

اصلاح سبک زندگی کودک و نوجوان

برای درمان استرس و اضطراب، باید سبک زندگی سالمی داشته باشند؛ رعایت نکات زیر برای مدیریت انواع اختلالات روانی، مانند اختلال اضطراب اجتماعی در نوجوانان، مفید هستند:

  • داشتن فعالیت بدنی منظم
  • برخورداری از رژیم غذایی سالم
  • پرهیز از مصرف کافئین یا کاهش مصرف آن
  • عدم مصرف سیگار و الکل در نوجوانان، که به تشدید اضطراب دامن می‌زنند
  • داشتن خواب کافی
  • دوری کردن از موقعیت‌های پر اضطراب و پرتنش
  • انجام مدیتیشن و داشتن ذهن آگاهی، برای کنترل سطح استرس و افزایش آرامش ذهنی
  • انجام تمرینات تنفسی، مانند تکنیک تنفسی ۴-۷-۸؛ به این معنا که ۴ ثانیه نفس بکشد، ۷ ثانیه نفس خود را نگه دارد و به مدت ۸ ثانیه بازدم داشته باشد!

بهترین روش درمان استرس پس از سانحه در نوجوانان

برای درمان استرس پس از سانحه در نوجوانان، می‌توان از درمان‌های مکمل دیگر نیز کمک گرفت؛ درست همانند آنچه در درمان اختلال استرس پس از سانحه در کودکان، در نظر گرفته می‌شود! با اینکه پزشک متخصص اعصاب و روان، باید ابتدا شرایط نوجوان را بررسی کرده و مطابق با تشخیص خود، بهترین روش‌های درمانی را در نظر بگیرد. با این حال، معمولا موارد زیر برای بهبود اختلال PTSD در کودکان و نوجوانان، مفید هستند:

  • درمان شناختی رفتاری متمرکز بر تروما
  • درمان پردازش شناختی
  • رفتار درمانی دیالکتیکی
  • حساسیت زدایی و پردازش مجدد حرکات چشم (EMDR)
  • درمان جسمی یا مبتنی بر بدن
  • بازی درمانی؛ که البته بیشتر برای درمان کودکان خردسال مبتلا به PTSD که قادر به مقابله مستقیم با تروما نیستند، استفاده می‌شود.

برای درمان استرس و اضطراب در نوجوانان به کجا مراجعه کنیم؟

انتخاب یک مشاور و پزشک متخصص اعصاب و روان خوب برای درمان استرس و اضطراب در نوجوانان، به دلیل شرایط سنی و حساسیت‌های مربوط به آن، نسبتا چالش برانگیز است؛ بنابراین باید حتما تحقیقات کافی را در این باره انجام دهید.

توصیه ما به شما این است که برای انتخاب پزشک متخصص، به کلینیک زیما درمان مراجعه کنید. تجربه و مهارت پزشکان حاضر در این کلینیک، به شما کمک می‌کند تا تشخیص اختلالات اضطرابی را در اسرع وقت انجام داده و به درمان سریع‌تر آن‌ها کمک کنید. قبل از مراجعه حضوری به این کلینیک، نوبت خود را می‌توانید با استفاده از اطلاعات تماس موجود در سایت، رزرو نمایید.

مرکز مغز، اعصاب و روان زیمادرمان
مرکز مغز، اعصاب و روان زیمادرمان
کلینیک زیمادرمان؛ مدرن ترین و مجهزترین مرکز مغز و اعصاب و روان در ایران با کادری مجرب شامل دکتر علمی، کاملی، نورالهی و ... با جدیدترین تکنولوژی ها و روش های درمانی مانند rTMS

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت ، استفاده از سرویس ریکپچای گوگل الزامی است که منوط به خط مشی رازداری و شرایط استفاده گوگل است.

من با این قوانین موافقم.

مقالات مرتبط