توانبخشی سکته مغزی و فلج ناشی از آن در بیماران

به گفته متخصصان مغز و اعصاب، سکته مغزی یکی از فوریت های اورژانس است که نیازمند مداخلات فوری جراحان مغز و اعصاب و مراقبت های ویژه می باشد. هر چه اقدامات درمانی و توانبخشی سکته مغزی برای افراد بیمار سریعتر و مناسب تر انجام شوند، میزان آسیب مغزی و عوارض سکته به حداقل خواهد رسید. علایم و عوارض سکته مغزی و در نتیجه توانبخشی مورد نیاز آنان، در زنان و مردان متفاوت است.

مشاوره درمان پارکیسون، سکته مغزی، میگرن وزوز گوش با دستگاه

توانبخشی سکته مغزی

برای مشاوره رایگان توسط مشاورین ما فرم زیر را پر کنید

توانبخشی سکته مغزی و بازگشت بیمار به زندگی عادی

طبق بررسی های آماری سازمان جهانی بهداشت در سر تا سر جهان، به طور معمول نزدیک ۷۰ درصد از بیمارانی که دچار هر گونه از سکته مغزی می شوند، به نوعی نیازمند توانبخشی و بهبود از فلج سکته مغزی می باشند.

در واقع، هدف از توانبخشی بعد از سکته مغزی باز گرداندن توانایی های فرد بیمار پس از فلج سکته مغزی و کاهش وابستگی وی به اطرافیان و یا دیگران برای انجام فعالیت های زندگی روزمره در امور شخصی و اجتماعی و حتی شغلی است. با توجه به اینکه یکی از عوارض مهم در بسیاری از انواع سکته های مغزی در بیماران فلج سکته مغزی آنها به دلیل تخریب بافت های مغزی در نتیجه نرسیدن اکسیژن و مواد غذایی است، توانبخشی سکته مغزی را می توان ابزاری برای جایگزینی بخش های سالم مغز با بخش های تخریب شده از سکته مغزی دانست.

به گفته متخصصان درمانگاه چند منظوره اعصاب و روان زیما درمان واقع در تهران، توانبخشی فلج های ناشی از سکته مغزی به فرد بیمار برای بازگشت توانمندی بخش های سالم مجاور ضایعات ناشی از سکته های مغزی و در نتیجه کاهش فلج و معلولیت فرد بیمار بعد از وقوع سکته مغزی کمک شایانی می نماید

منظور از سکته مغزی چیست؟

سکته مغزی یک موقعیت جدی و بسیار حیاتی است که نیازمند درمانی اصولی و با سرعت بالا توسط جراح مغز و اعصاب می باشد. هنگام رخ دادن سکته مغزی در دستگاه اعصاب مرکزی بیماران، توقف جریان گردش خون در مغز باعث می شود که اکسیژن و نیز مواد غذایی نمی توانند به سلول های مغزی فرد بیمار برسند.

با توجه به فشردگی بالا و تراکم فوق پیچیده ساختار سلولی در مغز، سلول های عصبی ما در دستگاه اعصاب مرکزی هیچ گونه اندوخته و ذخیره ای برای اکسیژن و مواد غذایی ندارند و به همین علت، در پی سکته مغزی، در ظرف چندین ثانیه محرومیت از جریان خون، از کار افتاده و می میرند.

زمانی که سکته در هر بخش از دستگاه اعصاب مرکزی (به خصوص مغز) رخ می دهد، به دلیل مرگ سلول های عصبی در آن نقطه، آن دسته از قابلیت های جسمانی و عقلانی ما که مرتبط با آن بخش مغزی می باشند نیز متاسفانه از  بین می روند. به همین دلیل یکی از عوارض شایع در اکثر سکته های مغزی فلج یک یا چندین عضو و یا اندام از بدن در بیماران می باشد.

امروزه به استفاده از پیشرفت های پزشکی در توانبخشی سکته مغزی در درمانگاه چند منظوره اعصاب و روان زیما درمان تهران، با تشخیص و درمان به موقع و انجام خدمات توانبخشی نوین و تخصصی، می توان میزان عوارض بعد از سکته مغزی و فلج ناشی از سکته مغزی را به حداقل رساند.

سکته مغزی چیست؟

انواع سکته مغزی در بیماران مبتلا چیستند؟

با توجه به اینکه سکته های مغزی از نظر پایه ای خود شامل هر نوع از قطع جریان خون در مغز و ساختارهای مغزی هستند، بنابراین، می توان به شکلی کلی انواع اصلی سکته مغزی را به صورت زیر دسته بندی نمود:

انواع سکته مغزی در بیماران
  • حمله های گذرای ایسکمیک (TIA)
  • سکته های مغزی ایسکمیک (انسدادی)
  • سکته های مغزی ناشی از خونریزی مغزی (هموراژیک)

افزون بر دسته بندی فوق، با توجه به محل رخداد سکته های مغزی و عوامل ایجاد کننده آنها نیز می توانیم هر یک از این انواع اصلی فوق الذکر برای سکته های مغزی را به طبقات زیر تقسیم نماییم:

  • سکته های مغز ناشی از آمبولی
  • سکته های مغز ناشی از ترومبوز
  • سکته های مغز درون مخ
  • سکته های مغزی زیر عنکبوتیه

تشخیص سکته مغزی و انواع آن امری تخصصی و منحصر به جراحان برتر مغز و اعصاب می باشد. در صورتی شما و یا اطرافیانتان با علایم مربوط به سکته های مغزی مواجه شدید، لازم است هر چه سریعتر به نزدیکترین جراح مغز و اعصاب و یا اورژانس مراجعه بفرمایید.

علایم و عوارض اصلی سکته مغزی کدامند؟

بر اساس دانش موجود در جراحی مغز و اعصاب، علایم ایجاد شده بر اثر سکته مغزی در هر بیمار با توجه به نوع، وسعت، و محل بروز سکته مغزی و نیز سوابق سلامت/ بیماری فرد مبتلا می توانند متفاوت از دیگران باشند. به گفته جراحان مغز و اعصاب درمانگاه چند منظوره اعصاب و روان زیما درمان در تهران، می توانیم به طور عام و کلی علایم و عوارض زیر را در بیماران دچار انواع سکته های مغزی شاهد باشیم:

از کار افتادن اندام هایی از بدن به صورت فلج کامل یا ناقص

اغتشاش شعور (کونفوزیون) ناگهانی

مشکلات زبان و تکلم، یا دشواری در فهم صحبت دیگران

انواع مشکلات ناگهانی در بینایی در یک چشم (یک طرفه) و یا هر دو چشم (دو طرفه)

مشکلات بیمار برای راه رفتن، داشتن حالت سر گیجه، خواب آلودگی، از دست دادن تعادل، و یا از دست دادن هماهنگی بین اندام های بدن به طور کاملاً ناگهانی

ابتلاء به انواع سر دردهای شدید و ناگهانی که هیچ علت واضح و مشخصی ندارند.

بی حس شدن و یا بروز ضعف ناگهانی در عضلات صورت (فاشیال)، دست ها، و یا پاها، به خصوص در یک طرف از بدن

برای مشاوره رایگان توسط مشاورین ما فرم زیر را پر کنید

توانبخشی سکته مغزی و فلج بیماران چگونه است؟

توانبخشی سکته مغزی و فلج بیماران

در گام نخست مواجهه با هر کی از انواع سکته مغزی، لازم است که این فوریت اورژانسی به سرعت مداوا شود. چرا که در صورت عدم درمان به موقع، سکته مغزی ممکن است گسترش یابد و بخش های بسیار زیادی از مغز را درگیر نماید. در برخی موارد نیز سکته مغزی در صورت عدم درمان به موقع منجر به فوت خواهد شد. به همین دلیل اصرار بر رسانیدن هر چه سریعتر بیمار به یک مرکز درمانی می باشد.

در عین حال درمان درست و به موقع هر یک از انواع سکته های مغزی، با محدود ساختن علایم و عوارض جلوی فلج شدن عضوها و یا اندام های بیمار را گرفته و حتی در صورتی که برای شما فلجی ایجاد شده باشد، با درمان به موقع می توان آن را محدود ساخت. به گفته جراحان مغز و اعصاب کلینیک چند منظوره اعصاب و روان زیما درمان، استفاده از تکنیک های مدرن و علمی توانبخشی سکته مغزی که از زمان درمان سکته مغزی آغاز می شوند، کلید طلایی مداخلات درمانی برای فلج های ناشی از سکته مغزی محسوب می شوند.

به طور معمول توانبخشی بعد از سکته های مغزی فرآیندی چند بعدی  و همه جانبه می باشد که از عهده خود بیمار به تنهایی بر نمی آید. اما با دریافت آموزش های مناسب علمی و جامع، خانواده و اطرافیان بیمار می توانند به خوبی توانبخشی و درمان فلج ناشی از سکته های مغزی را برای بیماران انجام دهند. حوزه های مرتبط با توانبخشی سکته مغزی عبارتند از:

  • فیزیوتراپی و کاردرمانی
  • مصرف داروها
  • رژیم های غذایی مناسب بیماران
  • مسایل روانی/ هیجانی ناشی از سکته
  • فعالیت های بدنی و ورزشی
  • سازگار نمودن فضای منزل با بیمار
  • پیگیری و تشویق بیمار و خانواده به ادامه توانبخشی

در ادامه با بهره گیری از دانش و تخصص پزشکان و کادر تخصصی درمانی درمانگاه چند منظوره اعصاب و روان زیما درمان به بررسی کامل و جامع تمامی این رئوس توانبخشی سکته مغزی و راهبردهای لازم در هر بخش می پردازیم.