درمان قطعی افسردگی شدید؛ بهترین روش های درمان افسردگی حاد و مزمن ۲۰۲۴

راه های درمان افسردگی
موثرترین روش های درمان افسردگی

آنچه در ادامه خواهید خواند نمایش

نزدیک به ۵% مردم دنیا یعنی حدود ۲۸۰.۰۰۰.۰۰۰ نفر دچار افسردگی میباشند! این اختلال روانی معمولا با ناامیدی، خستگی، احساس پوچی و کم ارزشی، عدم علاقه به فعالیت و تفریح و Anhedonia، اختلالات خواب و تغذیه همراه هست. از همین بابت، درمان افسردگی از اهمیت بالایی برخوردار هست؛ راه و روش های درمان افسردگی متنوع و مختلف هستند و شامل دارویی تا روانکاوی و … میباشند، ولی باید بهترین راه درمان Depression  انتخاب شود، چرا که این احساس گناه و ناراحتی گاهی به قدری زیاد هست که ممکنه به افکار خودکشی منتهی بشود!

هر روشی که بتواند در کمترین زمان ممکن، بیشترین تغییر مثبت را در وضعیت بیمار ایجاد کند، به عنوان بهترین روش درمان افسردگی شناخته میشود؛ البته با این شرط که کمترین عوارض را برای وی در بر داشته باشد. در سال ۲۰۲۳، بهترین روشی که می‌توان برای درمان این اختلال به کار برد، درمان افسردگی با rTMS  است! به جرئت میتوان آر تی ام اس را سریعترین درمان دپرشن و به نوعی معجزه برای درمان افسردگی دانست! تجربه درمانگران کلینیک زیما، نشان می‌دهد که درمان با این روش، بازده بالا و درصد خطای پایینی دارد؛ بر اساس نظر بیمارانی که این روش درمانی را تجربه کرده‌اند، rTMS زودتر از هر روش دیگری می‌تواند شخص را به زندگی عادی برگرداند! ضمن اینکه این روش، برخلاف روش‌های الکتریکی و شوک، هیچ اثر سوئی برای بیمار در پی نخواهد داشت.

اگر به دنبال یک راه برای درمان قطعی افسردگی هستید، قطعا درمان با rTMS به عنوان درمان جدید افسردگی شما را به هدفتان نزدیک می‌کند! این نظر بیمارانی است که سالیان طولانی، با روش‌های مختلفی مانند دارو درمانی تحت درمان بوده‌اند، و نتیجه‌ای دریافت نکرده‌اند؛ اما با استفاده از روش آر تی ام اس، در مدت کمتر از یک ماه، به درمان قطعی نزدیک شده‌اند.

تماس با کلینیک مغز و اعصاب زیمادرمان برای درمان قطعی افسردگی

چه زمانی باید برای درمان افسردگی اقدام کرد؟

برای شروع درمان افسردگی و انتخاب راه درمان مناسب، ابتدا باید وجود بیماری توسط یک روانشناس یا روانپزشک تایید شود؛ هنگامی که علائم افسردگی در فرد بروز می‌کنند، لازم است در اسرع وقت برای درمان آن اقدام نمود؛ زیرا زمان و هزینه‌ای که برای درمان افسردگی وخیم باید صرف شود، به مراتب بیشتر از افسردگی خفیف خواهد بود.uptodate

از علائم ابتلا به افسردگی می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • احساس غمگینی، پوچی و اضطراب شدید
  • ناامید بودن و بدبین بودن نسبت به وقایع
  • گریه زیاد، ناراحتی و عصبانیت شدید
  • از دست دادن حس علاقه نسبت به آنچه پیش از این باعث سرگرمی و لذت فرد می‌شده است
  • احساس ضعف، خستگی و کاهش انرژی
  • عدم تمرکز کافی در حین تصمیم‌گیری یا حفظ کردن مطالب
  • ایجاد اختلال در خواب (دیر خوابیدن، زود بیدار شدن یا بیدار شدن پی‌در‌پی در طول شب)
  • از دست دادن اشتها و تغییرات وزنی شدید
  • تغییرات میل جنسی
  • دردهای جسمانی که هیچ دلیل مشخصی نداشته و به درمان جواب نمی‌دهند؛ مانند سردرد، مشکلات گوارشی و دردهای عضلانی
  • افکار مربوط به خودکشی یا حتی اقدام به آن، خود آزاری و مرگ

شما کدام یک از این نشانه‌ها را دارید؟ علائم یاد شده را می‌توان علائم عمومی افسردگی دانست؛ افسردگی در زنان، مردان و کودکان با علائم متفاوتی بروز می‌کند! از این رو، درمان‌های متفاوتی نیز برای آن‌ها در نظر گرفته می‌شوند.

راه درمان افسردگی چیست؟

راه های درمان افسردگی، به فاکتورهای متعددی بستگی دارد؛ سن و جنسیت، دو عامل مهم در انتخاب روش‌های بهبود افسردگی هستند! برای مثال کودکان، زنان و مردان نیاز به برنامه‌های درمانی مختلفی دارند. حتی در هر یک از این گروه‌ها نیز، مسیر درمان باید بر اساس علت افسردگی و شرایط روانشناختی فرد، تعیین گردد؛ در ادامه، به هر آنچه باید درباره راه ‌های درمان افسردگی بدانید، درمان جدید افسردگی اشاره خواهیم کرد:

درمان افسردگی با rTMS؛ سریعترین درمان افسردگی

به جرات می‌توان گفت که درمان افسردگی با rTMS، از بهترین و سریعترین راه‌های مدرن برای درمان افسردگی است؛ در این روش، قسمت‌های مختلف مغز تحریک شده، و به نوعی ترمیم می‌گردد.

درمان افسردگی با rtms
درمان افسردگی با آر تی ام اس یکی از قطعی ترین راه ها

مزایای این روش، به حدی است که فرد در کمتر از یک ماه می‌تواند درمان شود! ضمن این که عوارض درمان با rTMS عملا صفر بوده، و به هیچ عنوان زندگی فرد را مختل نخواهد کرد! این روش درمانی، برای افرادی که سالیان طولانی از دارو استفاده کرده و نتیجه‌ای نگرفته‌اند، گزینه مناسبی خواهد بود؛ انواع اختلالات روانی از جمله وسواس، اختلال دو قطبی و اضطراب، با دستگاه rTMS قابل درمان خواهند بود.

روان درمانی و صحبت با روان درمانگر (Psychotherapy)

روان درمانی یا صحبت کردن و بیان احساسات، به فرد کمک می‌کند تا خود را بیابد؛ اما همواره لازم است یک شخص معتمد و دارای مهارت‌های کافی را انتخاب نمود. صحبت با یک درمانگر، باعث می‌شود تا فرد افسرده، بتواند با احساسات منفی خود مقابله کند؛ روان درمانی یا Psychotherapy می‌تواند به صورت فردی یا گروهی انجام گیرد! در حالت کلی، روان درمانی را می‌توان، یک راه درمان افسردگی شدید به حساب آورد؛ ممکن است روان درمانگر مصرف برخی داروها را نیز برای فرد تجویز نماید.

درمان شناختی رفتاری یا Cognitive Behavioral Therapy (CBT)

یکی از روش‌های درمان افسردگی بدون دارو، روش درمان شناختی رفتاری یا CBT است؛ یک فرد ممکن است الگوهای فکری ناسالمی داشته باشد؛ در نتیجه، رفتارها، واکنش‌ها و باورهای مضری را در خود پرورش می‌دهد! در درمان شناختی رفتاری، درمانگر این گونه الگوها و عادت‌های فکری ناسالم را شناسایی خواهد کرد. در حین درمان CBT، لازم است بیمار وظایف یا تمرین‌هایی را برای کنترل افکار منفی، و جایگزینی آن‌ها با افکار مثبت انجام دهد.

درمان شناختی رفتاری (CBT) یک روش گفتار درمانی است، که می تواند به شما در مدیریت مشکلات خود با تغییر شیوه تفکر و رفتار کمک کند! بیشتر برای درمان اضطراب و افسردگی استفاده می شود، اما می تواند برای سایر مشکلات سلامت روحی و جسمی مفید باشد. بطور کلی برای رفع علائم افسردگی با تکنیک CBT، باید ۵ مرحله زیر انجام شود:

  1. یک فهرست بسازید؛ یک کاغذ بردارید و آن را به دو ستون تقسیم کنید؛ ستون سمت راست برای لیست افکار قدیمی و غیرمولد، و ستون سمت چپ برای افکار صحیح و جایگزین.
  2. نوشتن افکار غیرمولد؛ حالا یکی یکی افکار منفی و غیرمولد رو بنویسید؛ افکار نگران کننده، بسیار منفی، انتقادات غیرسازنده، افکاری که باعث کاهش اعتماد بنفس میشوند، یا هر فکر دیگری که باعث عقب نگه داشتن شما و نارضایتی میشود. دقت کنید که این افکار را به صورت اول شخص بنویسید؛ انگار که دارید با خودتان صحبت میکنید.
  3. نوشتن افکار جایگزین؛ از چند روش برای انجام این کار میتوانید کمک بگیرید. مورد اول نوشتن برعکس افکار منفی هست؛ روش دیگر این است که از خودتان بپرسید، اگر این افکار غیرمولد نادرست هست، پس حقیقت چیست؟ نکته مهم در این تکنیک این هست که به خودتان دروغ نگویید و خودفریبی انجام ندهید!
  4. لیست تان را مرتب بخوانید؛ این موارد باید ملکه ذهن شما شوند، پس بهتر است  حداقل ۲ بار در روز (هنگامی که از خواب بیدار میشوید و هنگامی که قصد خواب دارید) این لیست رو مطالعه بکنید.
  5. در طول روز هرزمان که افکار غیرمولد به ذهنتان آمد، سریعا به آن فکر نکرده و به باور جایگزینی که روی کاغذ نوشته اید، فکر کنید.

رفتار درمانی دیالکتیکی یا Dialectical Behavior Therapy (DBT)

روش درمانی DBT، معمولا برای درمان افسردگی کهنه به کار می‌رود؛ این روش، مشابه با روش درمان شناختی رفتاری CBT است! با این تفاوت که، درمانگر به بیمار کمک می‌کند تا احساسات، افکار و رفتارهای ناراحت‌کننده خود را بپذیرد. در واقع، شخص باید افکار و احساسات مضر خود را شناسایی کرده و با آن‌ها کنار بیاید؛ هر چند در صورت امکان می‌توان آن‌ها را تغییر و بهبود داد.

درمان روان پویشی (Psychodynamic Therapy)

درمان روان پویشی، یک راه‌ درمان افسردگی و اضطراب است؛ این روش درمانی، عموما برای درک بهتر از زندگی روزمره به کار می‌رود. در این روش، فرایند بهبودی بیمار بر اساس گفتار درمانی، پیش می‌رود؛ فرد با صحبت کردن درباره واقعیت‌های امروزی زندگی، ناخودآگاه به تجربیات زمان کودکی خود برمی‌گردد! روان درمانگر با بازتاب دادن دوران کودکی و تجربیات فرد، نحوه درک و کنار آمدن با مسائل را به وی آموزش می‌دهد.

درمان با نور درمانی (Light Therapy)

پیش از این اشاره کردیم که یکی از علائم افسردگی، تغییر خلق و خو و عصبانیت است؛ نور درمانی، روشی است که برای درمان اختلال عاطفی فصلی به کار می‌رود! در Light therapy، شخص در معرض دوزهایی از نور سفید قرار می‌گیرد تا خلق و خوی بهتری پیدا کند. لازم است اشاره کنیم که، استفاده از روش نور درمانی برای درمان افسردگی، برای برخی افراد خطرناک است؛ برای مثال، شخصی که اختلال دوقطبی دارد، نباید تحت نور درمانی قرار گیرد! به این ترتیب، انتخاب این روش تنها باید تحت نظر یک پزشک متخصص صورت گرفته و با تایید وی انجام گیرد.

درمان افسردگی شدید با شوک الکتریکی (Electroconvulsive therapy (ECT))

یک راه درمان افسردگی بالینی، استفاده از جریان‌های الکتریکی و ایجاد شوک (ECT) است؛ این روش، برای درمان افسردگی شدید مفید است! همچنین، بیمارانی که نسبت به سایر درمان‌ها مانند دارو درمانی، مقاومت نشان می‌دهند، معمولا با روش ECT بهبود می‌یابند. در درمان افسردگی با شوک الکتریکی، بیمار با تزریق داروی بیهوشی، به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه به خواب می‌رود؛ ممکن است پس از اتمام فرایند ECT، عوارضی مانند حالت تهوع، گیجی، سردرد و سرگیجه در شخص بروز کنند. اختلال حافظه، از عوارض طولانی مدت روش ECT است! هر چند به نظر می‌رسد مزایای درمان افسردگی شدید یا حاد، بسیار بیشتر از عوارض آن خواهد بود.

درمان افسردگی با واقعیت مجازی (VR)

درمان با واقعیت مجازی (Virtual Reality)، یکی از جدیدترین روش‌هایی است که برای بهبود اختلالات اعصاب و روان به کار می‌رود؛ در این روش، فرد از یک پکیج کامل متشکل از عینک، هدست، دستکش و مانند آن‌ها استفاده می‌کند! شخص با زدن عینک، به یک فضای شبیه‌سازی شده و سه بعدی وارد می‌شود (خود را در چنین فضایی می‌بیند)؛ صداهای موجود در این محیط را نیز می‌توان از طریق هدفون شنید! بنابراین بیمار این گونه می‌پندارد که در یک فضای واقعی قرار دارد.elarasystems

موقعیت‌های مختلف، از طریق واقعیت مجازی شبیه‌سازی می‌شوند؛ در نتیجه بیمار با قرار گرفتن در این موقعیت‌ها، نحوه واکنش به آن‌ها را می‌آموزد! افراد مبتلا به افسردگی، عمدتا دچار کم اشتهایی، اختلال خواب، کمبود انرژی و ناراحتی شدید خواهند شد؛ بر اساس تحقیقات انجام شده، از طریق واقعیت مجازی می‌توان این گونه عوارض افسردگی را کمتر نمود. البته تاکید می‌کنیم که درمان افسردگی با واقعیت مجازی، باید همزمان با درمان‌های تایید شده  و تجویز شده افسردگی انجام گیرد! به این معنا که بیمار باید به صورت همزمان، از داروهای ضد افسردگی و جلسات واقعیت مجازی استفاده نماید؛ میزان تاثیر واقعیت مجازی در درمان افسردگی، به شرایط بیمار و نحوه پاسخ وی به درمان بستگی دارد.

روش‌های درمانی سنتی برای افسردگی کدامند؟

بسیاری از افراد پس از شروع هر یک از درمان‌های بالا، از روش‌های جایگزین نیز استفاده می‌کنند؛ برای مثال مراقبه و طب سوزنی دو مورد از راه‌های کاربردی هستند، که در کنار روان درمانی به کار می‌روند:

  1. تاثیر مراقبه در درمان افسردگی؛ خشم، اضطراب و استرس، محرک‌های افسردگی هستند. انجام مراقبه و مدیتیشن، کنترل احساسات و نحوه واکنش مغز به این عوامل را تغییر می‌دهد! بر اساس مطالعات انجام شده، مراقبه و مدیتیشن یک راه مفید برای درمان افسردگی شدید و حاد خواهد بود؛ ضمن اینکه این روش احتمال عود افسردگی را به شدت کاهش می‌دهد.
  2. تاثیر طب سوزنی بر بهبود افسردگی؛ طب سوزنی یک روش درمانی سنتی چینی محسوب می‌شود! معمولا درمانگران به کمک سوزن زدن، نواحی خاصی از بدن را تحریک می‌کنند. این کار کمک می‌کند تا طیف وسیعی، از شرایط و واکنش‌های بیمار بهبود پیدا کند؛ طب سوزنی، یک روش مناسب برای اثربخشی هر چه بیشتر درمان‌های بالینی است. به طوری که گاهی به اندازه مشاوره و روان درمانی موثر خواهد بود.

۱۳ روش برای درمان افسردگی بدون دارو

درمان بیماری افسردگی خفیف، عمدتا بدون دارو و از طریق اصلاح سبک زندگی، امکان‌پذیر خواهد بود؛ البته حتی برای بهبود افسردگی حاد نیز، فرد باید علاوه بر روان درمانی، تغییرات مثبتی در سبک زندگی خود ایجاد نماید. سریع‌ترین درمان افسردگی، زمانی رخ می‌دهد که، ترکیبی از روش‌های درمانی به کار گرفته شود.clevelandclinic

در ادامه، به درمان‌های طبیعی افسردگی و روش‌های درمان افسردگی در خانه اشاره می‌کنیم:

  1. ورزش کردن و جنب و جوش داشتن؛ ورزش کردن میزان تولید آندروفین در بدن را افزایش می‌دهد. این هورمون کمک می‌کند تا خلق و خوی فرد بهبود یابد؛ به این معنا که احساسات و واکنش‌های وی به رخدادها بهتر خواهد شد! بیماران مبتلا به افسردگی، بهتر است ۳ تا ۵ روز در هفته را ورزش کنند؛ ۳۰ دقیقه تحرک بدنی و ورزش در روز، نقش بسزایی در بهبود فرد مبتلا به افسردگی خواهد داشت.
  2. تعیین حد و مرز در زندگی شخصی و حرفه‌ای؛ یکی از مواردی که ممکن است علائم افسردگی و اضطراب را در فرد تشدید کند، احساس غرق شدگی است! هنگامی که فرد با مسائل روزمره خود به طور اغراق آمیزی درگیر شود، احساس افسردگی در وی افزایش می‌یابد. بنابراین بهتر است حد و مرزهایی را در زندگی حرفه‌ای و شخصی خود تعیین کنید.
  3. علت افسردگی خود را بیابید؛ در بسیاری از موارد، پیدا کردن علت حال بد، احساس بهتری در فرد ایجاد می‌کند. در واقع، وقتی بیمار مشکل خود را شناسایی کند، می‌تواند به دنبال راه حل‌های مناسب باشد؛ پیشرفت در حل مشکل، بهترین راه درمان افسردگی خواهد بود.
  4. نوشتن دغدغه‌ها، بهترین راه درمان افسردگی؛ نوشتن دغدغه‌ها و احساسات یکی از بهترین راه‌هایی است که، می‌توان برای درمان افسردگی و اضطراب دنبال کرد! البته با این شرط که شما در حین نوشتن با خودتان صادق باشید. نکته‌ای نباید مخفی نگه داشته شود؛ تمامی دغدغه‌هایتان باید با جزئیات ذکر گردند. این کار کمک می‌کند تا ذهن خود را خالی کرده و احساسات منفی خود را بیرون بریزید؛ به طور خاص در مواردی که یک مشکل را نمی‌توانید با هیچ کس در میان بگذارید، نوشتن بهترین راهکار برای رهایی از افسردگی و اضطراب خواهد بود.
  5. عدم مصرف الکل و مواد مخدر؛ یکی از عوارض مصرف الکل و نوشیدنی‌های الکلی، خوشی‌های موقتی و شادی زودگذر است. در مورد مصرف مواد مخدر نیز این مساله صدق می‌کند؛ بسیاری از افراد افسرده تصور می‌کنند که با مصرف این گونه مواد، می‌توانند حال خود را بهتر کنند! در حالی که این گونه نبوده و حتی ممکن است علائم افسردگی را تشدید کنند؛ در صورتی که می‌خواهید افسردگی و اضطراب خود را کاهش دهید، بهتر است مصرف الکل و مواد مخدر را ترک کنید.
  6. گریه کردن در هنگام ناراحتی؛ گریه کردن در هنگام ناراحتی حال روحی فرد را بهتر می‌کند. بنابراین، هرگاه احساس ناراحتی یا غم به شما غلبه می‌کند، گریه کنید؛ بیان احساسات از طریق گریه، شخص را قوی‌تر می‌کند. گریه حتی در درمان افسردگی شدید نیز بسیار موثر خواهد بود؛ البته ناگفته نماند که گریه بیش از حد و تقریبا بی‌دلیل، یک علامت برای افسردگی به حساب می‌آید. بنابراین، گریه برای تحمل غم و اندوه، نباید با گریه ناشی از افسردگی اشتباه گرفته شود.
  7. کاهش استرس برای درمان افسردگی؛ یکی از دلایل ابتلا به افسردگی، استرس بیش از حد است. این حالت می‌تواند در اثر مشغله زیاد یا شرایط پیچیده کاری به وجود آید؛ برای آنکه بتوانید از افسردگی نجات پیدا کنید، لازم است استرس را از خود دور نمایید! مدیریت استرس و کنترل آن، یکی از موثرترین راه‌هایی است که برای درمان قطعی افسردگی شدید کار می‌رود.
  8. با یک دوست صحبت کنید؛ اگر بتوانید احساسات شخصی خود درباره یک مساله آزاردهنده را بیان کنید، حس بهتری پیدا خواهید کرد. بنابراین بهتر است دوستان معتمدی داشته باشید، تا بتوانید با آن‌ها درد و دل کرده و حال بهتری پیدا کنید.
  9. واقع بین باشید؛ پیش از این اشاره کردیم که افراد مبتلا به افسردگی، عموما کمال طلب هستند. این باور را در خود ایجاد کنید که شما برای انجام یک کار، تمام تلاش خود را کرده‌اید؛ اینکه نتیجه یک کار با انتظار شما هماهنگ نمی‌شود، به هیچ عنوان به کم کاری شما مربوط نیست.
  10. کم کردن حجم کار و مشغله؛ گاهی ممکن است مقدار کار و مشغله شما به حدی باشد که توانایی زیادی بطلبد. به طوری که حتی گاهی در طول شبانه روز نمی‌توانید به همه آن‌ها رسیدگی کنید؛ برنامه‌ریزی برای کارهای خارج از توان، باعث بروز احساس منفی و سرزنش در فرد می‌گردد! کم کردن حجم کار و مشغله یکی از بهترین روش‌های درمان افسردگی محسوب می‌شود؛ به جای کارهای اضافی، استراحت کنید و حمام آب گرم بگیرید. با این کارها، لذت زندگی خود را چند برابر کنید.
  11. تصمیم‌های مهم خود را به بعد موکول کنید؛ بسیاری از افراد، در زمان بروز علائم افسردگی، تمرکز کافی برای تصمیم‌گیری ندارند. به هیچ عنوان تصمیم‌های مهم خود را در مواقع کسلی یا ناراحتی نگیرید. اجازه بدهید تا زمان بگذرد و حالتان بهتر شود. قطعا تصمیمی که در شرایط روحی و روانی مساعد گرفته شود، نتیجه بهتری نیز خواهد داشت. در نتیجه امکان بروز افسردگی و ناراحتی بیشتر در شما، از بین خواهد رفت.
  12. خرید نکنید! پرداخت یک صورتحساب طولانی و سنگین نه تنها حال شما را بهتر نمی‌کند، بلکه نگرانی شما را افزایش می‌دهد. برای اینکه با حس ناراحتی پس از آن مواجه نشوید، سعی کنید در زمان‌های افسردگی، از فروشگاه‌های بزرگ دوری نمایید. خرید در زمان مناسب‌تر، تنها به تهیه مایحتاج شما محدود خواهد شد؛ در نتیجه حس نگرانی کمتری را تجربه خواهید کرد.
  13. تغذیه خود را کنترل کنید؛ برای برخی افراد، خوردن تنقلات و غذای اضافی در بین وعده‌های اصلی، احساس نشاط به همراه دارد. اما لازم است بدانید که این گونه حس شادی، کاذب بوده و در آینده باعث نگرانی شما می‌گردد. زیرا غذای اضافی و تنقلات ناسالم، باعث افزایش وزن و تجمع چربی در ناحیه شکم می‌شود. مسلما چنین وضعیتی، احساس رضایت در شما ایجاد نخواهد کرد؛ بلکه افسردگی شما را تشدید می‌کند.

مراقبت از خود در برابر افسردگی شدید

یکی از راه‌هایی که می‌تواند در درمان افسردگی موثر واقع شود، مراقبت از خود است؛ البته حتی برای افرادی که دچار اضطراب و افسردگی نیستند، نیز تکنیک‌های مراقبت از خود اهمیت دارد. مهم‌ترین اقداماتی که برای مراقبت در برابر افسردگی انجام می‌شوند، به قرار زیر هستند:

  • داشتن خواب کافی
  • رعایت یک رژیم غذایی سالم
  • شرکت در فعالیت‌های لذت بخش و شاد
  • حذف افراد منفی از زندگی
  • دنبال نکردن اخبار منفی

درمان افسردگی در زنان باردار چگونه است؟

افسردگی حین و پس از بارداری، رایج‌ترین نوع افسردگی در زنان به حساب می‌آید؛ درمان این نوع از افسردگی، بر کیفیت زندگی شخص تاثیر بسزایی دارد! محدودیت‌هایی برای درمان افسردگی بارداری در زنان وجود دارند؛ برای مثال، مصرف دارو در دوران بارداری، خطر سقط جنین را افزایش می‌دهد. از سوی دیگر، داروهای ضد افسردگی، احتمال بروز نقض‌های مادرزادی در جنین را بیشتر می‌کنند. برای درمان افسردگی در زنان باردار، مراجعه به یک پزشک متخصص لازم است؛ زیرا تنظیم دوز دارو و مدت زمان مصرف آن در طول دوره بارداری، باید زیر نظر یک متخصص انجام گیرد.

برای افرادی که از قبل از بارداری دچار افسردگی بوده و دارو مصرف می‌کنند، لازم است این مساله را با پزشک خود در میان بگذارند؛ حتی اشخاصی که افسردگی آن‌ها درمان شده و همچنان دارو مصرف می‌کنند نیز، باید برنامه‌ ریزی مشخصی برای ادامه درمان داشته باشند. درمان افسردگی در زنان باردار نیز، باید به کمک داروهای ضد افسردگی کم خطر ادامه پیدا کند.

افسردگی بعد از زایمان

زنان، به ویژه پس از زایمان، در برابر افسردگی آسیب‌پذیر هستند! در این زمان، تغییرات هورمونی، فیزیکی و مسئولیت جدید مراقبت از نوزاد می‌تواند طاقت‌ فرسا باشد؛ بسیاری از تازه مادران، در برهه‌ای از زمان تغییرات خفیفی در خلق و خو را تجربه می‌کنند که به آن «بیبی بلوز» می‌گویند. این علائم معمولاً تا روز دهم پس از زایمان بهبود می‌یابند؛ افسردگی پس از زایمان (PPD) بیش از ۱۰ روز طول می‌کشد، و ممکن است به ماه‌ها پس از تولد کودک ادامه یابد! PPD حاد، یک بیماری بسیار جدی‌تر است که مادر نیاز به درمان فعال و حمایت عاطفی دارد؛ برخی از مطالعات نشان می‌دهند که زنانی که با افسردگی پس از زایمان (PPD) روبرو می‌شوند، اغلب دوره‌های افسردگی قبلی را نیز تجربه کرده‌اند.

بهترین راه درمان افسردگی در مردان کدام است؟

به هیچ عنوان نمی‌توان مشخص کرد که بهترین راه درمان افسردگی در مردان کدام است؟ در واقع برای هر شخص، بر اساس مشکلات روحی، وضعیت انگیزشی و شدت افسردگی، روش‌های متعدد درمانی به کار می‌روند؛ در انتخاب بهترین راه درمان افسردگی در مردان، باید به درمان‌های قبلی فرد نیز توجه نمود. برای مثال، ممکن است دارو درمانی برای یک فرد، پاسخ مناسب را ندهد! یا این که شخص بلافاصله پس از قطع داروها، مجددا به حالت قبل خود باز می‌گردد؛ بنابراین روان درمانگر، باید روشی را دنبال کند که بیشترین تاثیر و بازده را داشته باشد. در حال حاضر، تنها روشی که اثرات دائمی و بدون عوارضی برای درمان افسردگی در مردان داشته، rTMS است.

بهترین راه درمان افسردگی در زنان چیست؟

برای درمان افسردگی در زنان نیز نوع افسردگی، علت آن و شدت بیماری اهمیت زیادی دارد؛ برای مثال، داروی ضد افسردگی مناسب برای یک بانوی باردار، با آن چه برای یک فرد در دوران غیربارداری تجویز می‌شود، متفاوت است! ضمن این که ممکن است یک شخص نسبت به یک دارو، پاسخ درمانی مناسبی نشان ندهد؛ در این حالت، پزشک با تغییر دوز دارو یا نوع آن، بهترین برنامه و راه درمان افسردگی را برای وی پیدا خواهد کرد.

اختلالات ناشی از افسردگی در زنان نیز، با روش rTMS قابل درمان است؛ اتفاقا بنا بر نظر بسیاری از بیماران، این روش، نتایجی دائمی برای آن‌ها در پی داشته است؛ بدون آن که نیازی به مصرف دارو یا قطع فعالیت‌های روزمره آن‌ها باشد! همچنین، میزان عوارض این روش نسبت به روش شوک الکتریکی و مانند آن، عملا صفر است.

درمان افسردگی شدید در زنان

درمان قطعی افسردگی شدید در زنان، معمولا با کمک درمان دارویی و روان درمانی انجام می‌گیرد. ممکن است فردی دچار افسردگی بعد از زایمان یا افسردگی ناشی از وراثت و سابقه خانوادگی گردد. در هر حال، تشخیص زود هنگام اختلالات روانی، به درمان سریع‌تر آن‌ها کمک خواهد کرد؛ زیرا تشدید علائم فرایند، روند درمان را کندتر کرده و ممکن است به درمان‌های مکمل بیشتری نیاز باشد.

البته برای افرادی که از درمان‌های خط اول، برای بهبود علائم خود استفاده می‌کنند، درمان rTMS یک معجزه برای درمان افسردگی به حساب می‌آید! زیرا دستگاه TMS، با تاثیر مستقیم بر سلول‌های مغزی، عملکرد آن‌ها را تحت تاثیر قرار داده و خلق و خوی بیمار را بهتر می‌کند. ناگفته نماند که گاهی درمان افسردگی با rTMS به صورت همزمان با درمان دارویی و تکنیک‌های روان درمانی به کار گرفته می‌شود، تا به درمان قطعی افسردگی شدید در زنان کمک کند.

بهترین کلینیک روانشناسی و روانپزشکی در تهران کجاست؟

غیر از انتخاب بهترین روش برای درمان افسردگی شدید یا خفیف، انتخاب بهترین مرکز یا کلینیک روانشناسی و روانپزشکی نیز اهمیت دارد! از بهترین کلینیک‌هایی که می‌توانید برای بهبود علائم افسردگی خود به آن مراجعه کنید، کلینیک زیما درمان است؛ در این کلینیک، پزشکان مجرب و متخصص حضور دارند. تجربه آن‌ها در درمان انواع بیماری‌های اعصاب و روان، به شما کمک می‌کند تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن، بهترین نتیجه را دریافت کنید؛ در کلینیک زیما درمان، روش مدرن rTMS برای درمان افسردگی به کار می‌رود! به این ترتیب، با مراجعه به این مرکز می‌توانید از مزایای این روش‌ موثر، پربازده و کم عارضه بهره‌مند شوید.

نشانه های افسردگی در هر فرد، متفاوت است؛ اما حس ناامیدی، بی‌ارزشی یا منفی گرایی، تقریبا در همه افراد افسرده وجود دارد! تشخیص این که این نشانه‌ها به غم مربوط است یا افسردگی، کمی دشوار خواهد بود؛ مراجعه به یک روان درمانگر، این گونه مشکلات را برطرف خواهد کرد. تشخیص و درمان افسردگی، عموما فرایندی زمانبر و پرتنش است؛ برای درمان این اختلال، می‌توان از روش‌های دارویی و غیردارویی استفاده نمود. اما اگر با یک روش مفید و پربازده درمان آن را دنبال کنیم، قطعا به نتایج بهتری خواهیم رسید! در حال حاضر، روش rTMS بهترین روش درمانی است که برای بهبود بیماران مبتلا به افسردگی به کار می‌رود.

تعریف افسردگی و تفاوت آن با غم

هنگامی که فرد عزیزی را از دست می‌دهد، یا دچار شوک احساسی می‌شود، در وضعیت غم و اندوه قرار می‌گیرد؛ در صورتی که این حالت به حس بیزاری از خود، از دست دادن عزت نفس و ناراحتی پایدار تبدیل شود، شخص به افسردگی دچار می‌گردد! بنابراین افسردگی، با غم و اندوه متفاوت است؛ اما ویژگی‌های مشترک زیادی دارند.

احساس غم و افسردگی با هم متفات هستند
احساس غم و افسردگی تفاوت دارند

تفاوت غم با افسردگی

اشخاصی که دچار غم و اندوه می‌شوند، پس از گذشت یک بازه زمانی کوتاه آرام‌تر، می‌گردند؛ به طوری که با یادآوری خاطرات و احساسات مثبت، تغییرات رفتاری و بهبود خلق و خو در آن‌ها مشاهده خواهد شد! این در حالی است که یک فرد افسرده، احساس غم و اندوه ثابتی داشته، و هیچ چیزی نمی‌تواند او را خوشحال یا راضی کند.

اگر شخصی حداقل به مدت دو هفته، در غم و اندوه شدید (بدون هیچ تغییری) به سر برد، در اصل به افسردگی دچار شده است؛ شما در چه وضعیتی به سر می‌برید؟ آیا روحیات شما در برخی زمان‌ها بهبود پیدا می‌کند، یا همواره در حالت غم یا بی‌تفاوتی به سر می‌برید؟ مراجعه به یک روان درمان یا مشاور می‌تواند وضعیت شما را به صورت دقیق تعیین نماید.

تاثیر انواع افسردگی در درمان آن

انواع افسردگی، علائم متفاوتی دارند که بر نحوه درمان آن‌ها تاثیرگذار است؛ با توجه به شدت علائم بیماری در هر فرد، می‌توان او را در یکی از گروه‌های زیر دسته‌بندی نمود:

اختلال افسردگی شدید (افسردگی حاد)

افسردگی شدید حالتی است که فرد، شدیدترین علائم را نشان می‌دهد! این گونه افراد، همواره دارای احساس غم شدید و مداوم، ناامیدی و حس بی‌ارزشی هستند؛ این حس‌ها در افراد مبتلا به افسردگی شدید، به خودی خود از بین نخواهند رفت. افکار مرگ و خودکشی، از خطرناک‌ترین الگوهای فکری در این گونه افراد است؛ برای درمان افسردگی در این گونه بیماران، روش‌های مختلفی باید به کار گرفته شوند؛ هر چند درمان rTMS کارآمدترین راهکار درمانی خواهد بود.

نوع افسردگی

احساسات

افسردگی شدید

احساس غم شدید و مداوم، نا امیدی، حس بی ارزش بودن

افسردگی مداوم

احساسات غم و نا امیدی خفیف تر اما مزمن

عوارض افسردگی شدید

بیماری دپرشن، به خودی خود می‌تواند کیفیت زندگی افراد را کاهش دهد؛ اما عدم درمان آن، منجر به بروز عوارض جدی خواهد شد. برای مثال، از عوارض افسردگی شدید می‌توان به مشکلات عاطفی، رفتاری و سلامتی اشاره کرد، که ماندگاری آن‌ها در طولانی مدت، زندگی فرد را مختل خواهد کرد. از مهم‌ترین عوارض این اختلال روانی، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
• احساس درد یا بیماری جسمی
• سوء مصرف الکل یا مواد مخدر
• دوری از اجتماع
• درگیری‌های خانوادگی و مشکل در روابط اجتماعی، کاری و تحصیلی
• خودزنی و آسیب به خود
• افکار خودکشی
• اضافه وزن یا چاقی؛ که ممکن است بیماری‌های قلبی و دیابت را در پی داشته باشند
• اضطراب، اختلال هراس یا فوبیای اجتماعی
• اختلالات خواب
با پیگیری کردن راه‌های نجات از افسردگی، تحت نظارت یک پزشک متخصص اعصاب و روان، می‌توان از تشدید علائم و بروز عوارض یاد شده جلوگیری به عمل آورد.

نشانه‌های افسردگی شدید

پیش از آنکه پزشک متخصص به ما آموزش دهد، که چگونه افسردگی را درمان کنیم، قطعا باید نشانه‌های این اختلال در ما ارزیابی گردد! از مهم‌ترین علائم افسردگی شدید در زنان و مردان، می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • مشکل در تمرکز یا تصمیم گیری
  • کند شدن فعالیت بدنی، گفتار و تفکر
  • کاهش انرژی و احساس خستگی مداوم (تقریبا هر روز)
  • احساس مداوم بی‌ارزش بودن و حس گناه
  • داشتن و تکرار مداوم افکار خودکشی و متمایل به مرگ
  • تغییر در وزن و اشتها
  • غمگین بودن خلق و خو و اضطراب دائمی
  • نداشتن علاقه نسبت به کارهای مورد علاقه در گذشته

اختلال افسردگی مداوم (افسردگی مزمن)

اختلال افسردگی مداوم، گونه دیگری از افسردگی است که خفیف‌تر اما مزمن خواهد بود؛ برای این گونه افراد، علائم افسردگی تا دو سال ادامه پیدا می‌کند! علائم بیماران مبتلا به افسردگی مداوم، عبارتند از:

  • احساس ناامیدی
  • بهره‌وری بسیار پایین
  • از دست دادن حس اعتماد به نفس
  • نداشتن علاقه برای انجام فعالیت‌های روزمره

درمان افسردگی ناامیدی

برای درمان افسردگی ناامیدی نیز باید از روش‌های مرسوم، همراه با مراقبت‌های اجتماعی و فردی کمک گرفت! مصرف داروهای ضد افسردگی و شرکت در جلسات تراپی، به بهبود خلق و خوی فرد کمک می‌کند. اما در کنار آن‌ها، شخص باید تغییرات زیر را در سبک زندگی خود اعمال نماید:

  • عدم مصرف الکل و مواد مخدر
  • نوشتن افکار و استفاده از راه‌های سالم برای بروز احساسات
  • انجام کارهای داوطلبانه؛ مانند کمک به نوزادان بیمارستانی یا آشپزی برای بی‌خانمان‌ها
  • ورزش کردن و تحرک جسمانی
  • شرکت در جلسات حمایتی

افکار فرد مبتلا به افسردگی و الگوهای فکری او

یکی از باورهایی که در فرد مبتلا به افسردگی شکل می‌گیرد، این است که نمی‌توان شرایط بد را تغییر داد؛ یک فرد افسرده همواره افکار منفی را در ذهن خود پرورش می‌دهد؛ به طوری که افراد، محیط و فعالیت‌های مختلف، کاملا سیاه به نظر می‌رسند.

فرد افسرده، هیچ گاه نمی‌تواند نیمه پر لیوان را ببیند! بنابراین در حین درمان افسردگی باید مقابله به این گونه افکار به وی آموزش داده شود؛ برخی از الگوهای فکری فرد مبتلا به افسردگی، در ادامه آمده است. شما کدام نشانه یا طرز فکر را دارید؟

احساس گناه کار بودن و سرزنش

بیمار مبتلا به افسردگی، خود را برای انواع اتفاقات و مشکلاتی که حتی در آن‌ها نقشی نداشته است، سرزنش می‌کند؛ این گونه افراد، معمولا به کمال گرایی نیز مبتلا هستند! به این معنا که همواره باید همه کارها را به بهترین شکل انجام دهند؛ یا حتی در انجام امور بیشتر از رضایت خود، به رضایت اطرافیان اهمیت می‌دهند. این اشخاص، اگر نتوانند کاری را به طور کامل انجام دهند، دائما خود را سرزنش و حتی تنبیه می‌کنند.

احساس گناه در افراد مبتلا به افسردگی
کسانی که افسردگی دارند بی دلیل احساس گناه دارند

وسواس فکری

یک فرد افسرده، همواره به دنبال تجزیه و تحلیل اتفاقات است؛ در بسیاری از موارد، وسواس فکری باعث ناراحتی، عصبانیت و خشم بیش از حد در فرد مبتلا به افسردگی می‌شود! این مساله، باید در حین درمان افسردگی در نظر گرفته شود. منفی‌گرایی و احساس گناه در همه اتفاقات، باعث می‌شود تا فرد به مرور زمان اعتماد به نفس خود را از دست بدهد؛ هر چه میزان افسردگی شخص شدیدتر باشد، منفی‌گرایی وی نیز بیشتر خواهد بود! این مساله در طولانی مدت، آسیب‌های روحی شدیدی به وی وارد می‌کند، که باید در حین درمان افسردگی، به آن‌ها پرداخته شود.healthline

نسبت دادن ویژگی‌های منفی به خود

فرد افسرده باورهای منفی درباره خود دارد؛ به این معنا که شخص ممکن است دائما حس ناکافی بودن داشته باشد! همچنین شخص بیمار این گونه فکر می‌کند که توانایی انجام هیچ کاری را ندارد؛ حس تنبل بودن یا مفید نبودن، رایج‌ترین الگوی فکری یک فرد افسرده درباره خود است. نکته دیگر اینکه، افراد افسرده هیچ یک از ویژگی‌های مثبت خود را نمی‌بینند؛ این افراد همواره عیب‌هایشان را بزرگ، و توانایی‌های خود را کوچک می‌شمارند! این مساله نیز، در از بین بردن حس اعتماد به نفس آن‌ها نقش بسزایی خواهد داشت.

نقشه مغزی فرد افسرده

هنگامی که روانپزشک متخصص، برای درمان قطعی افسردگی شدید برنامه‌ریزی می‌کند، باید علت بروز آن تا حد ممکن مشخص گردد! در واقع، یک برنامه‌ریزی کامل جهت درمان دارویی و تراپی برای افسردگی، منوط به تشخیص علت اصلی این اختلال است. برای مثال، اختلال روانی می‌تواند عامل هورمونی داشته باشد یا به فعالیت الکتریکی مغز مربوط گردد.

تهیه نقشه مغزی برای بیماران مبتلا به افسردگی مفید است؛ زیرا عملکرد قسمت‌های مختلف مغز و ارتباط آن‌ها با یکدیگر، با استفاده از تصاویر متعدد ارزیابی می‌شوند. حتی پزشک متخصص، با بررسی نقشه مغزی فرد افسرده، تمامی شرایطی را که می‌توانند اضطراب یا افسردگی را در بیمار تشدید کنند، تشخیص می‌دهد. در نهایت، پزشک می‌تواند با کمک نقشه مغزی فرد افسرده، راه‌های نجات از افسردگی را برای او بیابد.Why Is Brain Mapping Important for Mental Health Disorders? (braincodecenters.com)

برای مشاوره رایگان توسط مشاورین ما فرم زیر را پر کنید

7 دیدگاه دربارهٔ «درمان افسردگی»

  1. سلام وقت بخیر،
    راه های درمان افسردگی در زنان باردار رو هم بگید ممنونم

  2. seomanadmin
    seomanadmin

    سلام وقت بخیر ممنونم از حسن توجه شما، اینکه کارهایی که در گذشته باعث خوشحالی شما می شده ولی در حال حاضر دیگه شما رو خوشحال نمی کنه می توانه عوامل مختلفی داشته باشه، همینطور می تونه از نشانه های افسردگی هم باشه

  3. سلام ممنون بابت مقاله جامع تون، من چند وقتیه احساس می‌کنم کارهایی که قبلا خوشحالم می‌کردن دیگه خوشحالم نمی‌کنه، نه اینکه خیلی شدید افسرده باشم فقط سطح انرژیم یکم اومده پایین به نظرتون از چه راه درمانی استقاده کنم، البته از chatgpt هم در موردش پرسیدم فقط راه های خود مراقبتی مثل مدیتیشن بهم پیشنهاد داد که مطمئن نیستم جواب بده ممنون میشم راهنماییم کنید‌🙏🙏

  4. ممنونم بابت مقاله جامع تون، من هم احساس می‌کنم افسردگی دارم و بعصی از علائمی که گفتید رو دارم از کجا باید بفهمم شدت افسردگیم چقدره و از چه درمانی بهتره استفاده کنم؟

    1. seomanadmin
      seomanadmin

      سلام ممنونم توجه شما😊
      برای اینکه مطمئن بشید بهتره مشاوره رایگان ما استفاده کنید؛ امیدوارم حالتون همیشه خوب باشه

  5. Avatar
    رضا مرادی

    سلام وقت بخیر
    من گاهی اوقات خیلی ناراحت و غمگین میشم و انگیزه ام به شدت میاد پایین تا حدی که افکار خودکشی به سراغم میاد، ولی بعدش ناراحتیم از بین میره و احساس غم ندارم به نظرتون افسرده هستم منم؟ باید چیکار کنم که از حالت خلاص بشم کلافم کرده ممنون

    1. seomanadmin
      seomanadmin

      سلام وقت بخیر
      اینکه گاهی اوقات سطح انرژی تون پایین بیاد و انگیزه کافی برای انجام کارها نداشته باشید طبیعیه و ممکنه برای هر کسی پیش بیاد ولی اگر احساس می کنید این حالت خیلی براتون تکرار میشه و باعث میشه اذیت بشید بهتره از مشاوره رایگان ما استفاده کنید؛ همینطور این مقاله رو هم مطالعه کنید: https://zimadarman.com/bipolar-disorder/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت ، استفاده از سرویس ریکپچای گوگل الزامی است که منوط به خط مشی رازداری و شرایط استفاده گوگل است.

من با این قوانین موافقم.