درمان سکته مغزی با rTMS؛ درمان عوارض سکته شدید با تحریک مغناطیسی

درمان سکته مغزی با rtms

تشنج، لخته شدن خون (DVT)، تورم مغز، مشکلات بینایی و شنوایی، از دست دادن حافظه، افسردگی، مشکل در بلع و اختلال در حرکت دست و پا از جمله عوارض خطرناک سکته مغزی یا Stroke میباشد که درمان آنرا ضروری میکند! روش های مختلفی از جمله تکنیک های توانبخشی برای کم کردن این عوارض پیشنهاد میشود؛ اما درمان سکته مغزی با rTMS، موثرترین و کم عارضه ترین روش به حساب می آید! در درمان ایسکمی مغزی با آر تی ام اس، پالس‌های مغناطیسی، نواحی مشخصی از مغز را تحریک می‌کنند؛ و این تحریک نورون‌های عصبی باعث ترمیم و بهبود عملکرد آن‌ها خواهد شد.

از دیگر مزایای درمان استروک با تحریک مغناطیسی مغز، این هست که احساس درد و سوزن سوزن شدن اندام ناشی از سکته مغزی کاملا بهبود پیدا میکند؛ و عملکرد نواحی کنترل کننده انقباض ماهیچه ها که درگیر و دچار اختلال شده بود، بهتر میشود! نکته جالب توجه این هست که پالس‌های مغناطیسی به دو طرف مغز اعمال گردند، و در این صورت تعادل لازم بین دو لوب چپ و راست مغز برقرار می‌شود؛ و به مرور زمان، آسیبی که به عروق خونی مغز وارد شده بود، ترمیم میشود.

درمان سکته مغزی با آر تی ام اس (rTMS) چگونه است؟

هدف اصلی در درمان سکته مغزی با rTMS، بهبود عوارض ناشی از این اختلال است؛ افرادی که دچار سکته مغزی می‌شوند، حداقل یکی از عوارض زیر را تجربه می‌کنند:

  • فلج شدن و نداشتن توانایی برای کنترل حرکات دست، پا، سر و گردن
  • مشکل در صحبت کردن و اختلال گفتاری
  • عدم توانایی در جویدن و بلعیدن غذا
  • نداشتن تعادل هنگام راه رفتن

هر یک از این عوارض، می‌توانند کیفیت زندگی فرد را به طور قابل توجهی کاهش دهند! به همین دلیل، لازم است از یک روش درمانی مناسب برای رفع عوارض سکته مغزی استفاده نمود؛ در درمان سکته مغزی با rTMS، قسمت‌های مشخصی از مغز، که وظیفه کنترل هر یک از فعالیت‌های یاد شده را دارند، تحریک می‌شوند. در واقع، برای درمان سکته مغزی با تحریک مغناطیسی مغز، پالس‌هایی به این قسمت‌ها وارد می‌شوند؛ در نتیجه، جریان‌های الکتریکی القایی به وجود می‌آیند که سلول‌های عصبی در این نواحی را تحریک خواهند کرد.

این فرایند به بهبود عملکرد سلول‌های عصبی، و انتقال سیگنال‌های حرکتی به اندام بدن کمک می‌کند؛ تکرار جلسات تحریک ترانس کرانیال مغناطیسی (TMS)، باعث بهبود هر چه بیشتر عوارض سکته مغزی خواهد شد.

مراحل درمان سکته مغزی با rTMS کدامند؟

درمان سکته مغزی با rTMS، به نوع سکته بستگی دارد؛ در حالت کلی، سکته مغزی دو نوع دارد: سکته ایسکمیک و سکته هموراژیک. مراحل درمان سکته مغزی با آر تی ام اس، به نوع سکته بستگی دارد! در حالت کلی، قبل از شروع درمان سکته مغزی با تحریک مغناطیسی مغز، باید بیمار نوار مغز تهیه کرده و از نظر شرایط جسمی وضعیت وی بررسی گردد؛ در صورت صلاحدید پزشک، جلسات درمان سکته مغزی با rTMS برای او برنامه‌ریزی خواهد شد.

تنظیم کویل در جلسه اول درمان سکته مغزی با rTMS

در جلسه اول توانبخشی سکته مغزی با rTMS، بیمار باید بر روی صندلی نشسته یا بر روی تخت دراز بکشد؛ در مرحله بعد، اپراتور دستگاه کویل را بر روی سر بیمار قرار می‌دهد. محل قرار گرفتن کویل، بر اساس نوع ضایعه ایجاد شده و عوارض سکته مغزی تعیین می‌گردد! در نظر داشته باشید که، مدت زمان جلسه اول بیشتر از سایر جلسات است؛ زیرا در جلسه اول باید تنظیمات کویل به صورت دقیق مشخص شود.

در نهایت، میدان الکترومغناطیسی دستگاه فعال شده و تحریک مغناطیسی مغز آغاز می‌گردد؛ در طول درمان سکته مغزی با rTMS، پالس‌های مغناطیسی باید به هر دو لوب مغزی اعمال گردند؛ بنابراین، تنظیمات کویل به گونه‌ای است که هر دو طرف سر، تحت تاثیر این پالس‌ها قرار گیرند.

قدرت فرکانس‌های دستگاه rTMS

در حالت کلی، فرکانس‌های دستگاه rTMS، ضعیف، متوسط و قوی هستند؛ هر بیمار بنا بر نوع اختلال و ضایعه ایجاد شده، باید تحت تاثیر یکی از این فرکانس‌ها قرار گیرد! برای درمان بیماران سکته مغزی هموراژیک، لازم است به صورت دوره‌ای نوار مغز تهیه شود، تا نحوه پیشرفت درمان بررسی گردد.

توانبخشی پس از سکته مغزی با آر تی ام اس (rTMS) چیست؟

معمولا آسیب‌هایی که در اثر سکته مغزی به وجود می‌آیند، باعث اختلالات حرکتی می‌شوند؛ پس از سکته مغزی، قسمت سالم مغز فعالیت بیشتری نسبت به حالت طبیعی خواهد داشت! این کار، برای آن است تا بتواند آسیب مغزی ایجاد شده را جبران کند؛ در نتیجه، بهبود قسمت آسیب دیده به تعویق می‌افتد یا اصلا درمان نمی‌شود.gia.miami

توانبخشی پس از سکته مغزی با آر تی ام اس

انجام توانبخشی سکته مغزی با rTMS، برای فعال کردن قسمت‌های آسیب دیده مغز است؛ در واقع، پالس‌های مغناطیسی به نورون‌های عصبی آسیب دیده وارد می‌شوند، تا ترمیم گردند و عملکرد آن‌ها بهبود یابد. بنابراین، بازتوانی سکته مغزی با rTMS، کمک می‌کند تا عوارض سکته مغزی به تدریج برطرف گردند. در سکته مغزی، تعادل بین سمت چپ و راست مغز به هم می‌خورد؛ در درمان سکته مغزی با دستگاه rTMS، تحریک مغناطیسی در دو طرف مغز انجام می‌گیرد! از این طریق، می‌توان هم عوارض سکته مغزی را برطرف نمود، و هم تعادل از بین رفته را بازیابی کرد.

تجربیات بیماران از درمان سکته مغزی با rtms

تجربه نشان می‌دهد که تکرار جلسات درمان سکته مغزی با rTMS، باعث بهبود مشکلات حرکتی بیماران می‌شود؛ همچنین، افرادی که در اثر سکته مغزی، توانایی صحبت کردن خود را از دست داده‌اند یا نمی‌توانند به صورت واضح کلمات را ادا کنند، پس از چند جلسه درمان با rTMS و تحریک مغناطیسی مغز بهبود می‌یابند!

درمان rTMS، باید همزمان با درمان‌های دیگر انجام گیرد؛ برای مثال، لازم است بیماران سکته مغزی، چند جلسه فیزیوتراپی و کاردرمانی را نیز پشت سر بگذارند؛ انجام همزمان درمان سکته مغزی با آر تی ام اس، می‌تواند اثربخشی درمان‌های دیگر را بیشتر کند.

مزایای درمان سکته مغزی با rTMS چیست؟

حدود ۵۰ درصد از بیماران سکته مغزی، به عوارض حرکتی ناشی از آن دچار می‌شوند؛ همچنین، بسیاری از افراد به اختلال افسردگی اساسی، در اثر سکته مغزی مبتلا می‌گردند! معمولا روش‌های درمان با دارو و درمان بدون دارو، برای بهبود این بیماران به کار می‌روند. برای مثال، صحبت و مشاوره با یک پزشک متخصص می‌تواند به بهتر شدن حال بیماران کمک کند. اما دارو و گفتگو درمانی برای برخی افراد نتیجه بخش نیست.

در چنین مواردی، می‌توان از درمان غیر دارویی سکته مغزی، یعنی درمان با rTMS، کمک گرفت؛ زیرا در این روش، تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال (TMS) می‌تواند مسیر درمان بیمار را کوتاه‌تر کند! معمولا پس از شروع جلسات، درمان سکته مغزی با rTMS، خواب بیمار بهبود پیدا می‌کند و مشکلات حرکتی وی کمتر می‌شوند.

عوارض درمان سکته مغزی با تحریک مغناطیسی مغز چیست؟

یکی از مهم‌ترین مزایای درمان سکته مغزی با rTMS، نداشتن عوارض جدی است؛ در این روش درمانی، فرد پس از اتمام جلسه، کمی سردرد یا احساس ناراحتی در پوست سر خواهد داشت! در بسیاری از موارد، شدت سردرد چنان کم است، که فرد می‌تواند به فعالیت‌های روزمره خود بپردازد.brainsway

البته برای بیمارانی که سابقه تشنج دارند، یا از ضربان سازهای قلبی استفاده می‌کنند، درمان با تحریک مغناطیسی مغز توصیه نمی‌شود! زیرا در این بیماران، امکان وقوع تشنج و خطرات دیگر زیاد است؛ روانپزشک متخصص، پیش از شروع درمان غیر دارویی سکته مغزی با rTMS، معاینات اولیه را انجام می‌دهد.

تعداد جلسات درمان سکته مغزی با rTMS چقدر است؟

تعداد جلسات درمانی برای بیماران سکته مغزی، به شدت عوارض و اختلالات حرکتی بیمار بستگی دارد؛ به همین دلیل، پزشک متخصص ابتدا باید معاینات اولیه را انجام دهد و پس از آن، تعداد جلسات را مشخص نماید.

برای بیماران سکته مغزی هموراژیک، پزشک باید با گرفتن نوار عصب به صورت دوره‌ای، از نحوه پیشرفت درمان آگاهی یابد؛ سپس برای ادامه درمان تصمیم‌گیری کند. هر جلسه درمانی نیز از ۲۰ تا ۶۰ دقیقه طول می‌کشد؛ البته طولانی شدن جلسات درمانی نیز، به وضعیت جسمانی بیمار و شدت پالس‌های مغناطیسی مورد نیاز او بستگی دارد.

مقایسه درمان سکته مغزی با آر تی ام اس و روش‌های دیگر

روش درمان سکته مغزی با تحریک مغناطیسی مغز، جدیدترین درمان سکته مغزی به حساب می‌آید؛ این روش توسط FDA تایید شده است! در مقابل درمان سکته مغزی با rTMS، روش دیگری تحت عنوان Deep TMS وجود دارد. این روش عمدتا برای درمان اختلال وسواس فکری عملی (OCD) و ترک سیگار به کار می‌رود.strokengine

در Deep TMS، کویل دستگاه به گونه‌ای است، که سیگنال‌های مغناطیسی عمیق‌تر بوده و به نواحی گسترده‌تری از مغز اعمال می‌گردند؛ این در حالی است که در درمان سکته مغزی با تحریک مغناطیسی مغز، سیگنال‌ها به صورت نقطه‌ای و دقیقا به محل مورد نظر اعمال خواهند شد! به همین دلیل نیز، درمان دقیقا در محل تحت درمان در مغز انجام می‌گیرد.

مقایسه درمان سکته مغزی با rtms

هزینه درمان سکته مغزی با آر تی ام اس چقدر است؟

هزینه درمان سکته مغزی با rTMS در کلینیک‌ها و مراکز درمانی مختلف، فرق دارد! در حال حاضر، درمان سکته مغزی با تحریک مغناطیسی مغز در کلینیک زیمادرمان، کمترین هزینه را دارد. در این کلینیک، هزینه هر جلسه درمان با rTMS ۶۵۰، حدود هزار تومان در نظر گرفته می‌شود (دی ماه ۱۴۰۲)؛ این هزینه به ازای هر دو لوب مغزی بوده، و نیازی به پرداخت هزینه جداگانه برای هر لوب مغزی نیست.

این در حالی است که برخی مراکز درمانی، هزینه درمان سکته مغزی با rTMS را، به ازای هر لوب مغزی تا حدود ۲ میلیون تومان نیز تعیین می‌کنند! برای دریافت اطلاعات بیشتر می‌توانید با کارشناسان کلینیک زیما درمان در ارتباط باشید.

رایج‌ترین سوالات درباره درمان سکته مغزی با rTMS

  1. آیا درمان سکته مغزی با rTMS موثر است؟ بله. درمان با rTMS می‌تواند علاوه بر رفع مشکلات حرکتی بیماران، تعادل بین دو طرف مغز را نیز بازیابی کند.
  2. آیا جلسات درمان سکته مغزی با rTMS دوره نقاهت دارد؟ خیر. عوارض این نوع درمان بسیار جزئی بوده و فرد می‌تواند بلافاصله پس از جلسه درمانی، به فعالیت‌های روزمره خود مشغول شود.
  3. درمان سکته مغزی با rTMS بهتر است یا فیزیوتراپی؟ درمان با rTMS باید با روش‌های درمانی دیگر مانند فیزیوتراپی به صورت همزمان انجام گیرد. در این صورت، بهترین نتیجه را برای بیمار در پی دارد.
مرکز مغز، اعصاب و روان زیمادرمان
مرکز مغز، اعصاب و روان زیمادرمان
کلینیک زیمادرمان؛ مدرن ترین و مجهزترین مرکز مغز و اعصاب و روان در ایران با کادری مجرب شامل دکتر علمی، کاملی، نورالهی و ... با جدیدترین تکنولوژی ها و روش های درمانی مانند rTMS

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت ، استفاده از سرویس ریکپچای گوگل الزامی است که منوط به خط مشی رازداری و شرایط استفاده گوگل است.

من با این قوانین موافقم.

مقالات مرتبط