بهترین راه درمان دیسک کمر بدون جراحی

شاید جالب باشه بدونین که تقریباً ۸۰٪ از تمام افراد در طول زندگی خود با درد کمر مواجه میشوند! اما گاهی این مشکل فراتر از درد بوده و تبدیل به فتق دیسک کمر میشود، که عوارض جدی تری دارد. دیسک کمر غالبا در افراد سنین ۳۰ تا ۵۰ سال اتفاق میوفتد، اما برعکس تصورات مردم، همیشه نیاز به جراحی نیست، و روش های غیرجراحی زیادی وجود دارد! درمان دیسک کمر بدون جراحی شامل روش‌های دارویی، کاهش وزن اضافه، فیزیوتراپی، اوزون درمانی آب درمانی، شرطی سازی، بیوفیدبک، کار درمانی، ماساژ درمانی و تزریق استروئید می‌شوند.

آسیب دیدگی های دیسک های کمری (ناحیه لومبار) که در بین عامه مردم به نام دیسک کمر شناخته شده اند، از جمله مشکلات شایع و رایج جراحی ستون فقرات و توانبخشی به شمار می آیند. به گفته متخصصان توانبخشی درمانگاه چند منظوره اعصاب و روان زیمادرمان تهران، با توجه به دانش امروزی می توان به راحتی با تکنیک های موثری درمان دیسک کمر بدون جراحی را انجام داد.

درمان دیسک

برای مشاوره رایگان توسط مشاورین ما فرم زیر را پر کنید

منظور از دیسک کمر چیست؟

متخصصان جراحی ستون فقرات در علم آناتومی ساختار ستون فقرات را به ۴ بخش اصلی تقسیم کرده اند که به ترتیب عبارت از بخش گردنی (سرویکال) با ۷ مهره در گردن، بخش صدری (توراسیک) با ۱۲ مهره در پشت قفسه سینه، بخش کمری (لومبار) با ۵ مهره، و بخش خاجی (ساکرال) با ۹ مهره می باشند. بین ۲۴ مهره از این ۳۳ مهره ستون فقرات ساختاری به نام دیسک وجود دارد. دیسک ها ساختارهای دایره ای شکل و پهن هستند که حدوداً نیم اینچ ضخامت دارند. در وسط هر دیسک فضای خالی سوراخ مانندی است که طناب نخاعی از بین آن رد می شود؛ دیسک ها به طور همزمان نقش ضربه گیر و نیز عامل تحرک و انعطاف پذیری ستون مهره را بر عهده دارند! برای مشخص ساختن هر دیسک مهره های بالایی و پایینی آن را بیان می کنند.

منظور از دیسک کمر چیست؟

در بخش کمری (لومبار) ۵ دیسک وجود دارند؛ هر گونه آسیبی به این دیسک ها وارد شود، هم قابلیت انعطاف پذیری و ضربه گیری آنها مختل می شود و هم به طناب نخاعی و ریشه های اعصاب مابین دیسک ها و مهره های ستون فقرات فشار وارد می آید که در نتیجه طیف وسیعی از عوارض را برای فرد بیمار ایجاد می کند. دیسک‌ها از جمله عناصر مهم ستون فقرات هستند و در ناحیه گردن و کمر قرار دارند؛ این دیسک‌ها نقش ضربه‌گیری و تقسیم فشار را ایفا می‌کنند. در اصطلاح پزشکی، دیسک‌های ناحیه گردن نازک‌تر هستند و دیسک‌های ناحیه کمر ضخیم‌تر می‌باشند؛ به همین علت احتمال آسیب بیشتری به آنها وجود دارد (البته که درمان دیسک گردن بدون جراحی نیز ممکن میباشد)!

درمان دیسک کمر بدون جراحی

گام نخست در درمان دیسک کمر کاهش درد و کاهش آسیب های وارده به طناب نخاعی و ریشه اعصاب می باشد. انتخاب روش درمانی برای آسیب دیدگی های دیسک های لومبار به میزان زیاد وابسته به مدت زمان و شدتی علایم و عوارضی است که بیمار دارد. همچنین، ضعف و بی حسی اندام ها و عضلات و نیز سن بیمار، عوامل دیگر انتخاب روش مناسب برای درمان هستند.

بهترین راه درمان دیسک کمر بدون جراحی

به طور عمده درمان دیسک کمر بدون جراحی، گام نخست محسوب شده و به درمان های نگهدارنده دیسک کمر معروف می باشد. سرفصل های اصلی درمان دیسک کمر بدون جراحی شامل ترکیبی از موارد زیر است که حسب تشخیص متخصصان جراحی ستون فقرات و متخصصان توانبخشی برای شما تجویز خواهند شد:

  • استراحت مطلق؛ استراحت مطلق به معنای کاهش فعالیت‌های روزانه و استفاده از تخت خواب مناسب است. در این حالت، فشار بر دیسک‌های کمر کاهش می‌یابد و فرصت بهبود برای بازسازی بافت‌های آسیب دیده فراهم می‌شود.
  • حرکات اصلاحی؛ حرکات اصلاحی شامل تمریناتی است که به تقویت عضلات پشتی و شکمی، بهبود استقامت و اصلاح نگهداری از قوس طبیعی نخاع فقرات کمک می‌کند. این تمرینات توسط فیزیوتراپیست‌ها تعیین می‌شوند.
  • آب درمانی؛ آب درمانی شامل تمرینات در آب است که باعث کاهش وزن بدن و کاهش فشار بر دیسک‌ها می‌شود. استفاده از استخر یا ورزش‌های آبی می‌تواند مفید باشد.
  • کاهش وزن؛ اضافه وزن می‌تواند فشار بیشتری بر دیسک‌ها و نخاع فقرات ایجاد کند. کاهش وزن به وسیله تغییر در رژیم غذایی و ورزش می‌تواند به بهبود علائم کمک کند.
  • یادگیری مکانیک بدن و روش‌های کاهش درد؛ آموزش به بیمار در مورد حرکات صحیح برای جلوگیری از فشار زیاد بر دیسک‌ها و نخاع فقرات می‌تواند مفید باشد.
  • شرطی سازی؛ این روش شامل تغییر عادات و رفتارهای روزانه است تا فشار بر دیسک‌ها کاهش یابد. مثلاً برخی از حرکات روزمره را با توجه به مشکلات دیسکی تغییر دهید.
  • بیوفیدبک؛ این تکنیک به بیمار کمک می‌کند تا با تمرکز بر حس و حرکت‌های بدن، کنترل بیشتری بر روی عضلات و نخاع فقرات داشته باشد.
  • کار درمانی؛ کار درمانی به تقویت عضلات، بهبود تعادل و توانایی انجام فعالیت‌های روزانه کمک می‌کند.
  • ماساژ درمانی؛ ماساژ به کاهش تنش عضلات و بهبود جریان خون در منطقه کمر کمک می‌کند
  • فیزیوتراپی، شوک برقی خفیف (الکتروتراپی)، لامپ‌های حرارتی (ترموتراپی)، سیستم‌های اولترا ساوند
  • استفاده از بریس‌ها و یا کرست‌های کمری-خاجی؛ این دستگاه‌ها به منظور حمایت از نخاع فقرات و کاهش فشار بر دیسک‌ها استفاده می‌شوند. طراحی آن‌ها به گونه‌ای است که قوس طبیعی نخاع فقرات حفظ شود.
  • دارو درمانی با هدف کاهش درد و شل کردن عضلات؛ داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)، آنالژزیک‌ها، میوارلکسانت‌ها

در صورتی که این شیوه های درمانی را به درستی و طبق دستورات متخصصان توانبخشی انجام دهید، به سرعت دردهای کمر و علایم و عوارض ناشی از آسیب دیدگی دیسک کمر شما بر طرف خواهند شد! البته لازم به یادآوری است که باید سبک زندگی خود را نیز اصلاح نموده و تا پایان عمر از دستور العمل های توانبخشی برای اجتناب از عود مجدد آسیب های دیسک های لومبار خود، پیروی نمایید.

روش های پیشگیری از دیسک کمر

بسیاری از موارد دیسک کمر را می توان با رعایت موضوعاتی ساده در سبک زندگی به راحتی از میان برداشت. نکات و رئوس پیشگیری از دیسک کمر عبارتند از:

روش های پیشگیری از دیسک کمر

  • کنترل وزن
  • ورزش و فعالیت بدنی منظم روزانه
  • انجام حرکات اصلاحی
  • افزایش مصرف مایعات طی روز
  • قطع مصرف الکل
  • قطع مصرف دخانیات
  • قطع مصرف انواع مواد صنعتی و سنتی
  • رعایت اصول ارگونومی در مبلمان محیط کار، منزل و وسیله نقلیه
  • یادگیری حالت های درست ایستادن، نشستن و بلند کردن اجسام

انواع آسیب های دیسک کمر

به گفته متخصصان توانبخشی درمانگاه چند منظوره اعصاب و روان زیما درمان در تهران، به طور کلی انواع آسیب های دیسک های کمری (لومبار) که نیازمند درمان دیسک کمر می باشند شامل دو دسته اصلی به شرح زیر هستند:

خشک شدن دیسک کمر

در طول زمان و با افزایش سن ممکن است دیسک کمر و به طور کلی دیسک های بین مهره ای مایع خود را از دست داده و خشک شوند. در صورت خشک شدن دیسک، بخش اسفنجی دیسک که به هسته درونی آن معروف است و نقش ضربه گیر را دارد، فشرده می شود. در طی زمان ممکن است این امر منجر به شکستن و یا تخریب حلقه بیرونی از لایه بیرونی دیسک کمر گردد و در نتیجه مواد داخل دیسک بیشتر خشک شوند.

تخریب، ترکیدن یا پارگی دیسک کمر

در صورتی که خشک شدن دیسک کمر ادامه یابد و یا به دلیل آسیب های تروماتیک ستون فقرات (ضربه ها و شوک های شدید وارده به ستون فقرات به ویژه کمر) ممکن است پوسته بیرون دیسک تخریب شده و در نتیجه مایه ژلاتینی و اسفنجی دیسک از آن خارج شود. این ذرات و محتویات خارج شده از دیسک می توانند بر طناب نخاعی و ریشه اعصاب که در مجاورتشان است فشار و آسیب وارد نمایند که طیف وسیعی از علایم کمر درد و دیسک کمر را برای بیمار به همراه دارد.

علایم و عوارض دیسک کمر

علایم و عوارضی که دیسک کمر به همراه دارد بسته به اینکه کدام دیسک (ها) آسیب دیده و میزان آسیب دیدگی و ضایعات چه میزان باشد، متفاوت است. به طور معمول بیشتر آسیب های وارده به دیسک های کمر در بخش پایین و بر دیسک های مابین مهره ۴ و ۵ کمری و یا مهره ۵ کمری و مهره ۱ خاجی وارد می آید. رایج ترین علایم بروز انواع بیماری ها و آسیب دیدگی های دیسک کمر عبارتند از:

  • دردهای ناگهانی و مداوم کمر که ممکن است با حرکت، سرفه، عطسه و یا ایستادن طولانی مدت تشدید شوند.
  • گرفتگی و قفل شدن عضلات کمر
  • درد سیاتیک که از پشت یا بالای باسن شروع شروع شده و در پا به سمت پایین (حتی تا انگشتان پا) می رود.
  • ضعف عضلانی در پا(ها)
  • بی حسی پا(ها)
  • کاهش رفلکس های زانو یا مچ پا
  • کاهش توان کنترل ادرار و مدفوع

با توجه به اینکه این علایم ممکن است با سایر موارد آسیب دیدگی های نخاعی به ویژه تومورهای نخاعی و یا شکستگی مهره ها مشترک باشند، لازم است در صورت بروز و وجود این علایم در خود و یا اطرافیانتان برای پیگیری های تشخیصی و درمانی هر چه سریعتر به نزد متخصصان جراحی ستون فقرات مراجعه بفرمایید.

علل بروز آسیب های دیسک کمر

تمامی بیماری ها و آسیب های دیسک های لومبار که نیازمند درمان دیسک کمر هستند ناشی از تغییر در ساختار طبیعی دیسک ها می باشند. در بیشتر اوقات آسیب ها و بیماری های دیسک کمر به دلیل سالمندی و فرایند طبیعی پیری و تخریب ساختار دیسک ها لومبار رخ می دهد.

علل بروز آسیب های دیسک کمر

به گفته متخصصان جراحی ستون فقرات و توانبخشی درمانگاه چند منظوره اعصاب و روان زیما درمان، گاهی از اوقات نیز آسیب های تروماتیک منجر به تخریب شدن و یا پارگی دیسک کمر می شوند. این آسیب های تروماتیک ستون فقرات شامل انواع تصادفات رانندگی، افتادن، سقوط از ارتفاع، ضربات، ورزش ها (مثل بسکتبال، فوتبال امریکایی، راگبی، فوتبال، و …)، و یا آسیب ناشی از نزاع ها می شوند. گاهی نیز آسیب دیدگی و پارگی دیسک از قبل وجود داشته و بروز آسیب های تروماتیک ستون فقرات منجر به تشدید و تسریع فرآیند تخریب دیسک کمر می گردد.

عوامل خطر ساز بروز دیسک کمر چیستند؟

با وجودی که مهمترین و شایع ترین دلیل بروز آسیب های و بیماری های دیسک کمر افزایش سن می باشد، بی تحرکی و یا سبک زندگی نادرست نیز می توانند منجر به بروز دیسک کمر شوند. در صورتی که عضلات کمر و حفره شکم ضعیف و شل شده باشند، نمی توانند به درستی ستون مهره را حمایت نمایند.

در عین حال انواع آسیب های تروماتیک ستون فقرات نیز در افرادی که سبک زندگی ساکن داشته و کم تحرکند، پیامدها و عوارض بیشتری نیز به همراه خواهند داشت.

مشاغلی که نیازمند خم شدن های مداوم، و نیز بلند کردن و جابجایی اجسام سنگین می باشند، به میزان زیادی می توانند ریسک بروز انواع بیماری های دیسک کمر را افزایش دهند.

برای مشاوره رایگان توسط مشاورین ما فرم زیر را پر کنید

متدهای جدید درمان دیسک کمر بدون جراحی

امروزه با پیشرفت های وسیع در حوزه جراحی مغز و اعصاب، نیاز به جراحی برای درمان دیسک کمر به حداقل رسیده و تکنیک های توانبخشی متعددی برای درمان دیسک کمر بدون جراحی به کار می روند. روش های جدید درمانی برای دیسک کمر که بدون نیاز به جراحی می باشند، عبارتند از:

متدهای جدید درمان دیسک کمر بدون جراحی

سرما درمانی

استفاده از آیس پک به ویژه در ابتدای گرفتگی کمر و آسیب دیدگی دیسک بسیار سودمند است. همچنین، ماساژ با یخ در ۴۸ ساعت اول شروع درد کمر در اکثر بیماران نتایج مطلوبی دارد.

گرما درمانی

گرما درمانی زمانی به عنوان درمان دیسک کمر بدون جراحی سودمند است که بیش از ۴۸ ساعت از آسیب دیدگی و شروع درد گذشته باشد. استفاده از حوله های داغ، کیسه آب گرم، پمادهای گردم کننده، و حمام آب داغ جزو روش های مطرح گرما درمانی برای درمان دیسک کمر بدون جراحی هستند.

گرما و سرما درمانی توام

در صورتی که درد شما با سرما درمانی و یا گرما درمانی به تنهایی کاهش نیابد، می توانید به صورت متناوب ابتدا موضع محل درد دیسک کمر را گرم نموده و سپس سرد نمایید. برخی از بیماران دارای آسیب های دیسک های کمری به این روش به خوبی پاسخ می دهند.

تزریق استروئید

روش تزریق استروئید که به آن تزریق مستقیم استروئید اپیدورال نیز گفته می شود، در مواقعی موثر است که درد دیسک کمری شما بسیار زیاد باشد. در روش تزریق اپیدورال که جزو روش های درمان دیسک کمر بدون جراحی است، مستقیماً به فضای نخاعی محل آسیب دیدگی شما داروهای مسکن استروئیدی تزریق می شود که به طور موقت شدت درد را به شکلی سریع کاهش می دهد. اما لازم است شما سایر روش های درمانی را نیز برای بهبود دیسک کمرتان پیگیری کنید.

روان درمانی

یکی از موضوعات در دردهای دیسک کمر، بدل شدن آنها به اختلالات درد مزمن می باشد. به همین دلیل در پروتکل های جدید درمان دیسک کمر بدون جراحی توصیه اکید انجمن بین المللی جراحان ستون فقرات این است که بیمار برای درمان درد مزمن به کلینیک درد و جهت عوارض روانی آن به روان درمانی به نزد متخصصان سلامت روان (روانشناسان و روانپزشکان) مراجعه نماید. به ویژه، آموزش های ذهن آگاهی، تصویر سازی ذهنی، و تکنیک های خودآگاهی کمک شایانی به کاهش دردهای مزمن ناشی از آسیب دیدگی دیسک کمر می نمایند.

به گفته متخصصان جراحی ستون فقرات و توانبخشی درمانگاه چند منظوره اعصاب و روان زیما درمان در تهران، این مجموعه از روش های درمان دیسک کمر بدون جراحی در خط اول درمانی بوده و به تدریج به شما کمک می کنند تا سلامتی خود را بدست آورید. همچنین، با رعایت این اصول درمان دیسک کمر بدون جراحی می توانید از افزایش، گسترش، و نیز تکرار بروز آسیب های دیسک کمر جلوگیری نمایید. در صورتی که این روش های درمان دیسک بدون جراحی شکست بخورند ممکن است تنها شیوه درمانی برای شما جراحی دیسک کمری (لومبار) باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت ، استفاده از سرویس ریکپچای گوگل الزامی است که منوط به خط مشی رازداری و شرایط استفاده گوگل است.

من با این قوانین موافقم.