جراحی تنگی کانال نخاعی روش درمان موثر

تنگی کانال نخاعی وضعیتی شایع و رایج است که طی آن بخشی کوچک از مجرای نخاعی شما که شامل ریشه عصبی و طناب نخاعی می شود، تحت فشار قرار می گیرد. در تنگی کانال نخاع، طناب نخاعی و یا ریشه اعصاب دچار حالت گاز گرفتگی می شوند که منجر به طیف وسیعی از علایم شامل انواع درد، گرفتگی عضلات، ضعف عضلانی و حتی بی حسی اندامی می شود. در ادمه به طور کامل به این بیماری پرداخته شده است

تنگی کانال نخاعی

برای مشاوره رایگان توسط مشاورین ما فرم زیر را پر کنید

منظور از تنگی کانال نخاعی چیست؟

در جراحی مغز و اعصاب، به وضعیتی تنگی کانال نخاعی گفته می شود که در آن یک و یا تعداد بیشتری از دهانه های استخوانی درون مهره های ستون فقرات (فورامینا) دچار کاهش قطر شده باشند. این وضعیت ممکن است هم در درون مجرای نخاعی و هم در فضای بین دو مهره رخ دهد. بسته به اینکه محل بروز تنگی مجرای نخاع و میزان تنگ شدگی در طول زمان چقدر باشد، فرد بیمار دچار طیف متفاوتی از علایم و عوارض می شود که به دلیل تحت فشار قرار گرفتن طناب نخاعی و یا ریشه های اعصاب می باشند. در موارد شدت تنگی مجرای نخاعی، بهترین شیوه درمانی جراحی تنگی کانال نخاعی است.

علایم و عوارض تنگی کانال نخاعی

دیسک های موجود در ستون فقرات ما از نظر آناتومی دارای دو بخش لایه بیرونی و هسته درونی به شرح زیر می باشند:

علایم و عوارض تنگی کانال نخاعی

علایم و عوارض تنگی کانال نخاع بسیار گسترده بوده و بستگی به محل و میزان تنگی کانال دارد. حتی در صورت تشابه محل، علایم تنگی مجرای نخاعی ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.

بسته به اینکه تنگی کانال نخاع در کدام بخش از ستون فقرات ایجاد شده باشد، بخش های مختلفی از بدن شما تحت تاثیر قرار می گیرند

 به طور کلی علایم مشترک و شدید تنگی کانال نخاع که منجر به جراحی تنگی کانال نخاعی می شوند، عبارتند از:

درد

دردهای مبهم ممکن است از گردن تا پایین کمر و حتی بخش های بالایی ران ها ادامه داشته باشند. گاهی اوقات دردها همچون شوک برقی در دستان و یا پاها می پیچند. درد ممکن است در طول زمان تغییر محل و یا ماهیت داده و حتی ممکن است حین انجام فعالیت های خاصی ایجاد شود.

بی حسی

کاهش احساس یا بی حسی کامل ممکن از در دستان، پاها، و یا سایر بخش های بدن حسب محل تنگی کانال ایجاد گردد.

ضعف

کاهش توان و یا مشکلات هماهنگی اندام های بدن ممکن است در دستان، پاها و یا سایر بخش های بدن بیمار دچار تنگی مجرای نخاعی مشاهده شود. فشردگی شدید طناب نخاعی و یا ریشه اعصاب می تواند حتی منجر به بی اختیاری ادرار و بی اختیاری مدفوع شود که در این صورت به گفته متخصصان درمانگاه چند منظوره اعصاب و روان زیما درمان تهران، جراحی تنگی کانال نخاعی امری ضروری و مبرم می باشد.

البته لازم به ذکر است که علایم و عوارض فوق الذکر ممکن است همگی با هم در یک بیمار مشاهده نشوند. حتی برخی از بیماران دچار تنگی مجرا نخاعی هیچ یک از این علایم را تجربه ننمایند.

علت ایجاد تنگی کانال نخاعی

طیف متنوعی از عوامل می توانند منجر به بروز تنگی مجرای نخاعی شوند که از فرسودگی ناشی از سن و پوکی استخوان تا آسیب دیدگی های تروماتیک ستون فقرات را شامل می شوند.

روش های درمان تنگی کانال نخاعی

روش های درمان تنگی کانال نخاعی

روش های درمانی متعددی برای حل معضل تنگی مجرای نخاعی وجود دارند که گستره ای از فیزیوتراپی تا جراحی تنگی کانال نخاعی در این درمان ها دیده می شوند. به گفته جراحان مغز و اعصاب و ستون فقرات درمانگاه چند منظوره اعصاب و روان زیما درمان، در صورتی که شما و یا اطرافیانتان با علایم و عوارضی مشابه تنگی مجرای نخاعی مواجه شدید، بهتر است برای تشخیص به موقع و کاهش آسیب های وارده به طناب نخاعی و ریشه اعصاب به کلینیک های تخصصی مغز و اعصاب مراجعه فرمایید تا از موارد حاد پارگی اعصاب نخاعی و فلج های دایمی در امان بمانید.

به طور کلی روش های درمان تنگی مجرای نخاعی عبارتند از:

• تمرینات اصلاحی

این تمرینات شامل شیوه های ورزشی خاص برای تقویت عضلات اطراف ستون فقرات شما هستند که به افزایش تعادل، توان راه رفتن، خم شدن و چرخش شما کمک نموده و دردهای شما را کاهش می دهند. به طور معمول این تمرینات بخشی از نظام کار درمانی و توانبخشی محسوب می گردند.

• دارو درمانی

داروهایی عمومی بدون نسخه نظیر استامینوفن (تیلنول)، ایبو پروفن (ادویل، موترین)، و ناپروکسن (الو، و آناپروکس) به کاهش دردهای ناشی از تنگی مجرای نخاعی کمک می کنند. همچنین، در صورت نیاز جراح مغز و اعصاب شما داروهای تخصصی کاهش دردهای تنگی مجرای نخاعی را برایتان تجویز خواهد کرد.

• تزریق کورتیزون

یکی از روش های کاهش التهاب و درد ناشی از تنگی مجاری نخاعی، تزریق مستقیم کورتیزون یا کورتیکو استروئید به محل تنگی کانال در درون نخاع می باشد. تزریق مستقیم کورتیزون به درون کانال نخاع منجر به تسکین آنی درد در بیماران می شود. این کار تنها باید توسط جراح مغز و اعصاب و در کلینیک های تخصصی مغز و اعصاب و یا بیمارستان صورت پذیرد.

• روش های طب مکمل

در برخی از بیماران، ماساژ درمانی، طب سوزنی، طب فیزیکی، و کایروپراکتیک (طب فشاری) ممکن است برای کاهش درد و نیز سایر علایم و عوارض ناشی از تنگی کانال های نخاعی مثمر ثمر واقع شوند.

• جراحی تنگی کانال نخاعی

جراحی تنگی کانال نخاعی برای بیمارانی است که دچار تنگی شدید در کانال نخاعی خود شده اند. به این نوع از جراحی های ستون فقرات، جراحی های برداشتن فشار لامینکتومی نیز گفته می شود. به طور معمول جراحی تنگی کانال نخاعی شامل برداشتن زوائد لامینا از مهره و ایجاد جوش مهره بین دو و یا تعداد بیشتری از مهره های ستون فقرات در محل تنگی کانال نخاعی می شود.

شیوه های جراحی تنگی کانال نخاعی

شیوه های جراحی تنگی کانال نخاعی

زمانی که شدت علایم و عوارض و نیز فشردگی طناب نخاعی و یا ریشه های اعصاب زیاد باشد، بهترین گزینه درمانی شامل انواع جراحی های تنگی کانال نخاعی می باشد. به طور کلی جراحی های تنگی کانال نخاعی شامل برداشتن مقداری از استخوان مهره و اضافات رشد کرده استخوان های مهره در محل مفصل، و یا دیسک ها می باشد که ریشه اعصاب و یا نخاع را درگیر کرده اند. انواع مختلف جراحی تنگی کانال نخاعی عبارتند از:

• لامینکتومی

لامینکتومی رایج ترین شیوه جراحی برای تنگی های کانال نخاعی است. در این روش جراحی ستون فقرات، بخشی از لامینا یا زوائد استخوانی مهره، و لیگامنت ها برداشته می شوند تا فضای موجود برای طناب نخاعی و ریشه اعصاب به اندازه کافی باز شود.

• فراوری فضای بین مهره ای

این شیوه جراحی تنگی کانال نخاعی یک جراحی محدود و بسته است که منحصراً برای بیماران دچار تنگی مجرای نخاعی در محدود کمری (لومبار) انجام می شود. در فراوری فضای بین مهره ای، ایمپلنت هایی به نام فضا ساز بین مهره ها قرار داده می شوند تا فاصله و فضای بین مهره ای به اندازه کافی باز شود و به این ترتیب فضای بیشتری برای ریشه اعصاب محدوده لومبار فراهم گردد. همچنین، در صورت لزوم بخش هایی از لامینا نیز برداشته می شوند. این جراحی به صورت بی حسی نخاعی و جراحی بیدار صورت می گیرد.

• لامینوتومی

لامینوتومی در حقیقت همان لامینکتومی محدود است. در لامینوتومی برای درمان تنگی کانال نخاع تنها بخش کوچکی از لامینا که بیشترین فشار بر روی نخاع و ریشه اعصاب را دارد، برداشته می شود.

• لامینوپلاستی

لامینوپلاستی نوعی از جراحی برای درمان تنگی کانال نخاع است که منحصراً در ناحیه گردنی (سرویکال) ستون فقرات انجام می شود. در لامینوپلاستی بخشی از لامینا که بر روی نخاع و اعصاب فشار وارد کرده برداشته شده و با استفاده از پیچ ها و صفحات مخصوص بجای لامینا، در محل آن یک پل حمایتی برای مهره نصب می کنند.

• جوش دادن مهره ها

زمان جراحی جوش دادن مهره ها صورت می گیرد که شما به واسطه تنگی کانال نخاعتان درد عصبی تشدید شونده دارید، مهره های شما پایداری لازم را ندارند، و یا روش های دیگر جراحی در گذشته نتوانسته اند مشکل تنگی مجرای نخاع شما را بر طرف سازند. در جوش دادن مهره ها، به طور معمول دو مهره توسط پیچ و مهره های ایمپلنت مخصوص به هم متصل می شوند. همچنین در محل تنگ شدگی کانال نخاعی، لامینکتومی صورت گرفته و در صورت نیاز با ایمپلنت پل حمایتی نیز بین مهره ها نصب می گردد. این جراحی سنگین بوده و دوره نقاهت آن ۶ تا ۱۲ ماه می باشد.

• فورامینوتومی

فوارمن فضایی در ستون فقرات است که ریشه اعصاب در آن قرار دارد. در جراحی فورامینوتومی استخوان ها و یا بافت های موجود در فضای فورامن به اندازه ای برداشته می شوند تا فضای کافی برای ریشه اعصاب درگیر شده ایجاد گردد.

برای مشاوره رایگان توسط مشاورین ما فرم زیر را پر کنید

عوارض جراحی تنگی کانال نخاعی

عوارض جراحی تنگی کانال نخاعی

با وجودی که جراحی های مغز و اعصاب و ستون فقرات سنگین و پر مخاطره هستند، اما جراحی تنگی کانال نخاعی یک عمل ایمن و موثر برای درمان مشکلات تنگی مجرای نخاع محسوب می شود. البته چون عمل جراحی تنگی کانال نخاعی در هر حال یک جراحی و شیوه درمانی تهاجمی محسوب می شود، در مواردی محدود ممکن است مشکلات زیر به وجود آیند:

  • عفونت بعد از جراحی در محل عمل (عمدتاً بدلیل عدم رعایت نکات بهداشتی توسط بیمار)
  • تب (معمولاً طی هفته بعد از عمل)
  • خونریزی در محل عمل
  • واکنش های آلرژیک در محل جراحی
  • نشت مایع مغزی نخاعی از محل جراحی
  • التهاب موقت نخاع و ریشه اعصاب در محل جراحی
  • نیاز به جراحی تنگی کانال نخاعی به طور مجدد به دلیل کافی نبودن باز شدن مجرای نخاع

مراقبت های پس از جراحی تنگی کانال نخاعی

مدت زمان بستری شدن شما پس از جراحی تنگی کانال نخاعی بسته به نوع جراحی شما متفاوت بوده و بین ۲ تا ۵ روز متغیر است. هر چه سن فرد نیز بیشتر باشد، ممکن است زمان بستری پس از عمل بیشتر شود.

دوره نقاهت تا بهبودی کامل پس از جراحی تنگی کانال نخاعی و بازگشت بیمار به فعالیت های عادی زندگی روزمره به طور معمول حداقل سه ماه طول می کشد. میزان دقیق دوره نقاهت بسته به وسعت آسیب ها و ضایعات نخاعی، تعداد و وسعت مهره های درگیر و نیز سرعت بهبود فردی بیماران، متفاوت خواهد بود.

برای کاهش درد و تورم محل جراحی برای شما مسکن ها و داروهای ضد التهاب مناسب تجویز خواهد شد. همچنین، برای کاهش فشار بر ناحیه جراحی تنگی کانال نخاعی، به شما بریس یا کرست های مخصوص ارائه می شود. لازم است بلافاصله بعد جراحی شروع به توانبخشی و تمرینات اصلاحی نمایید تا التهاب سریعتر برطرف شود، زخم هایتان زودتر جوش بخورند و از چسبندگی نخاعی بعد از عمل پیشگیری گردد.

در عین حال فیزیوتراپی و کاردرمانی های لازم برای شما توسط جراحان مغز و اعصاب و ستون فقرات تجویز خواهند شد. به توصیه متخصصان درمانگاه چند منظوره اعصاب و روان زیما درمان در تهران، در طی دوره نقاهت بعد از جراحی تنگی کانال نخاعی، از جابجایی بارهای سنگین، تحرک زیاد و شدید، فعالیت های بدنی سنگین، و نیز خم شدن به شکل جدی اجتناب نمایید.