کلینیک مغز و اعصاب و روان و درد زیمادرمان

درمان استرس و اضطراب: ۵ روش اصلی و مدرن برای درمان سریع و قطعی اضطراب و استرس

درمان قطعی استرس و اضطراب شدید با روش های دارویی و غیر دارویی

یکی از رایج‌ترین مسائل اعصاب و روان که در دنیای امروز به آن پرداخته می‌شود، اختلالات استرس و اضطرابی هست! گسترش بیماری های مختلف، فشار کاری، زندگی مدرن، پاندمی کرونا، وضعیت اقتصادی و … همگی باعث شدن تا استرس جزئی از زندگی همه بشه؛ برای همین مشکلاتی از قبیل تپش قلب، سردرد، تعریق، مشکلات تنفسی، افکار منفی و نگرانی در بسیاری از مردم دیده میشه. همین موضوع درمان استرس و اضطراب رو چه با روش های دارویی و چه با روش های غیر دارویی، تبدیل به یک موضوع مهم کرده.

روش های مختلفی مثل مدیتیشن، ورزش، مشاوره روان‌شناختی، تکنیک‌های تنفسی، زندگی سالم و تغذیه صحیح، داروهای ضد افسردگی و استرس و … برای درمان پیشنهاد میشه؛ اما یکی از جدیدترین و بهترین روش ها، درمان استرس و اضطراب با rTMS میباشد. دلیل این محبوبیت هم بازده بسیار بالا rTMS و در کنارش عوارض بسیار ناچیز به نسبت روش های دیگه هست! و مورد مهم دیگر اینکه برعکس بقیه روش ها که درمان نسبی حساب میشوند، درمان اضطراب با آر تی ام اس یک درمان قطعی هست.

آنچه در ادامه خواهید خواند نمایش

آیا درمان استرس و اضطراب امکان‌پذیر است؟

هنگامی که استرس و اضطراب، به صورت یک اختلال روانی در فرد بروز می‌کند نیاز به درمان خواهد داشت؛ یافتن راه درمان سریع استرس و اضطراب برای هر فرد متفاوت است! درواقع، روانپزشک یا روان‌درمانگر باید مسائل مختلفی را بررسی کرده، و درمان سریع استرس و اضطراب را تشخیص دهد. هر چند، تاکنون درمان استرس و اضطراب با rTMS بهترین روش درمانی شناخته شده است؛ با این حال، روش‌های درمانی دیگری نیز وجود دارند، که آگاهی از آن‌ها خالی از لطف نیست. گاهی برای درمان سریع اضطراب و استرس، لازم است بیمار از چند روش درمانی به صورت همزمان استفاده کند!

در حالت کلی، روش‌های درمانی در دو گروه درمان استرس و اضطراب بدون دارو و درمان‌های همراه با دارودرمانی تقسیم بندی می‌شوند؛ در ادامه، هر گروه از درمان‌های این بیماری را معرفی خواهیم کرد:

آیا درمان سریع استرس و اضطراب شدید با دارو امکان‌پذیر است؟

ممکن است این سوال مطرح شود که، «آیا داروها به درمان قطعی استرس و اضطراب کمک می‌کنند؟» در پاسخ باید گفت: «خیر!» هدف اصلی از مصرف دارو در درمان استرس و اضطراب، کاهش عوارض ناشی از آن است؛ در واقع، این داروها کمک می‌کنند تا علائم اختلال، کنترل شده و فرد احساس بهتری داشته باشد. 

در ادامه، به انواع دارو برای رفع اضطراب اشاره می‌کنیم:

داروهای ضد اضطراب برای درمان سریع استرس و اضطراب

داروهای ضد اضطراب مانند بنزودیازپین‌ها، احساسات ناراحت‌کننده مانند ترس، اضطراب و نگرانی بیمار را کاهش می‌دهند؛ تاثیر این داروها سریع بوده و حال روحی بیمار را بهبود می‌بخشند. البته ممکن است در طولانی مدت تاثیر آن‌ها کاهش یابد! به این ترتیب، روانپزشک معمولا یک داروی ضد اضطراب را، برای مدت زمان کوتاهی تجویز می‌کند؛ پس از آن، بسته به وضعیت بیمار و شدت علائم وی، ممکن است دارو به تدریج کاهش یافته یا یک داروی ضد افسردگی به آن اضافه شود.

مصرف داروهای ضد افسردگی در درمان استرس و اضطراب

مصرف داروهای ضد افسردگی برای از بین بردن حس استرس و اضطراب، مفید هستند! این نوع داروها، معمولا تاثیر و عملکرد مستقیمی در مغز دارند؛ به طوری که که خلق و خو را بهتر کرده و استرس را کاهش می‌دهند. اثربخشی داروهای ضد افسردگی در درمان استرس و اضطراب، کندتر از داروهای ضد استرس است! بنابراین باید صبور بوده و مصرف آن‌ها را تا زمان صلاحدید پزشک ادامه دهید؛ در صورتی که حس می‌کنید می‌توانید بدون مصرف داروهای ضد افسردگی ادامه دهید، بهتر است این مساله را با پزشک خود در میان بگذارید.

مصرف داروهای بتابلوکرها

بتابلوکرها عموما برای رفع فشار خون بالا استفاده می‌شوند؛ این گونه داروها، برای کاهش علائم فیزیکی اضطراب مفید هستند؛ برای مثال، تپش قلب و لرزش بدن به کمک داروهای بتابلوکر قابل کنترل هستند. این که هر بیمار به چه نوع دارویی و با چه دوزی نیاز دارد، به نظر پزشک متخصص و وضعیت بیمار وابسته است. گاهی برای جلوگیری از تشدید علائم یا درمان سریع استرس و اضطراب، شخص باید از چند نوع دارو استفاده کند؛ این داروها باید به شکلی صحیح تجویز شده و مصرف گردند تا اثرات تداخلی نداشته باشند.

بهترین درمان استرس و اضطراب بدون دارو چیست؟

برای درمان بدون دارو استرس و اضطراب باید از روش‌های زیر استفاده شود:

  • مشاوره و درمان شناختی رفتاری (CBT)
  • مواجهه درمانی
  • درمان با دستگاه rTMS

مشاوره و روان درمانی، از مهم‌ترین روش‌های درمانی برای افراد مبتلا به مشکلات اعصاب و روان است؛ در بسیاری از موارد، فرد بدون نیاز به مصرف دارو و تنها با روش‌های درمانی مشاوره‌ای، اختلالات اعصاب و روان را پشت سر می‌گذارد! درمان سریع استرس و اضطراب نیز، به مشاوره و روان درمانی نیاز دارد. 

افزون بر موارد فوق، به گفته متخصصان روانشناسی و روانپزشکی درمانگاه چند منظوره اعصاب و روان زیما درمان در تهران، اختلالات و شرایط زیر نیز به عنوان دسته بندی های کاملاً مرتبط به اضطراب بالا شناخته می شوند:

روش های درمان سریع اضطراب و استرس

درمان شناختی رفتاری (CBT)

از رایج‌ترین ‌روش‌هایی که برای درمان استرس و اضطراب بدون دارو به کار می‌روند، درمان شناختی رفتاری است؛ این تکنیک، به بیمار کمک می‌کند تا درک درستی از الگوهای فکری و رفتاری خود به دست آورد! شناخت رفتارهای دردسرساز و آزاردهنده، کمک می‌کند تا کنترل و مبارزه با آن‌ها امکان‌پذیر شود؛ در واقع، فرد پس از شناختن عوارض خلقی و رفتاری مربوط به استرس و اضطراب، روی تغییر آن‌ها کار می‌کند.

مواجهه درمانی (Exposure Therapy)

این تکنیک که برای درمان استرس و اضطراب شدید به کار می‌رود، برای مقابله با ترس‌های پشت اضطراب مفید است؛ در واقع، شخص مبتلا به اختلالات اضطرابی با موقعیت‌های استرس‌آور و فعالیت‌های مضطرب‌کننده، درگیر می‌شود! این مساله به وی کمک می‌کند تا افکار منفی خود را بهتر بشناسد؛ ممکن است در حین این روش درمانی، تمرین‌های تمدد اعصاب و تصویرسازی با نوردهی درمانی نیز انجام گیرد.

درمان استرس و اضطراب با rTMS

اگر بخواهیم بهترین درمان استرس و اضطراب را به شما معرفی کنیم، قطعا درمان با دستگاه rTMS بهترین گزینه خواهد بود! در این روش درمانی، از یک میدان الکترومغناطیسی استفاده می‌شود؛ این میدان، جریان‌های الکتریکی را در مغز ایجاد می‌کنند، که به ترمیم سلول‌های آن می‌پردازند. این درمان، طی چند جلسه انجام می‌گیرد؛ تعداد جلسات بر اساس شدت بیماری و نیاز بیمار تعیین می‌گردد.

بزرگترین مزیت درمان استرس و اضطراب با دستگاه rTMS، این است که فرد بلافاصله پس از درمان، می‌تواند به فعالیت‌های روزمره خود ادامه دهد! نکته دیگر اینکه درمان با دستگاه rTMS، توانسته است اختلالات اعصاب و روانی که نسبت به روش‌های درمانی دیگر مقاوم شده‌اند را بهبود ببخشد؛ این را می‌توان از تجربه بیمارانی که با این روش تحت درمان قرار گرفته‌اند، نتیجه گرفت. هر فردی با هر اختلال اعصاب و روان، می‌تواند تحت درمان با دستگاه rTMS قرار گیرد! حتی درمان استرس و اضطراب شبانه نیز از این طریق امکان‌پذیر خواهد بود.

بهترین داروی گیاهی برای درمان استرس و اضطراب

گاهی مصرف داروهای شیمیایی (SSRIها) برای درمان استرس و اضطراب، با عوارض ناخوشایندی همراه هستند، که باعث ناراحتی بیمار می‌شوند؛ به طوری که حتی با تغییر نوع دارو، همچنان فرد واکنش‌های خوبی به درمان نشان نمی‌دهد! در چنین مواردی، استفاده از داروی گیاهی برای درمان ناراحتی اعصاب و استرس می‌تواند کمک‌کننده باشد.

البته درباره نوع دارو و دوز مصرفی آن، حتما باید با پزشک متخصص اعصاب و روان مشورت نمود؛ در غیر این صورت، ممکن است حتی بهترین داروی گیاهی برای درمان قطعی اضطراب و استرس نیز با داروهای شیمیایی، تداخل پیدا کرده و اثر درمانی آن‌ها را از بین ببرد. از بهترین داروهای گیاهی و مکمل‌هایی که می‌توان برای کاهش علائم اضطراب و درمان استرس فکری، از آن‌ها کمک گرفت، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • آشواگاندا
  • بابونه
  • سنبل الطیب
  • اسطوخودوس
  • گل ساعتی
  • کاوا کاوا
  • کانابیدیول

درمان استرس و اضطراب با هیپنوتیزم

اضطراب با احساسات ناراحت‌کننده مانند ترس، تعریق و تند شدن ضربان قلب همراه است. به نظر می‌رسد که انجام هیپنوتیزم برای درمان استرس و اضطراب شدید، مفید باشد؛ زیرا طی این فرایند، بیمار به حالتی آرام و ریلکس شده می‌رسد. در مطالعه‌ای که در سال ۲۰۱۶ بر روی ۵۷ نفر انجام گرفت، مشخص شد که هیپنوتیزم می‌تواند تغییراتی را در نواحی مغز ایجاد کرده و کنترل عاطفی و احساس خودآگاهی در بیمار را افزایش دهد.

ناگفته نماند که درمان قطعی اضطراب و استرس با هیپنوتیزم، زمانی امکان‌پذیر است، که بیمار همزمان از تکنیک‌های CBT نیز استفاده کند؛ ضمن اینکه مصرف بهترین دارو برای اضطراب و استرس نیز می‌تواند سرعت درمان را افزایش دهد!

معنی دقیق اضطراب چیست؟

هنگامی که شما با یک تنش یا موقعیت استرس‌زا روبرو می‌شوید، بدن یک واکنش طبیعی به آن موقعیت نشان می‌دهد! این واکنش طبیعی را، تحت عنوان اضطراب می‌شناسیم؛ در اکثر موارد، درمان استرس و اضطراب یا رفع آن، بعد از برطرف شدن شرایط موجود امکان‌پذیر خواهد بود. بروز اضطراب، باعث ایجاد حس ترس یا دلهره درباره موقعیت به وجود آمده خواهد شد؛ رایج‌ترین موقعیت‌هایی که ممکن است افراد آن‌ها را تجربه کنند، استرس و اضطراب آزمون رانندگی، کنکور و امتحان یا استرس ناشی از مصاحبه کاری است.

ترس ناشی از یک موقعیت عجیب و غریب، باعث افزایش تحریک پذیری خلق و خوی فرد نیز خواهد شد! به طوری که شخص ممکن است در مدت زمان کوتاهی عصبی شود، و یا تمرکز خود را از دست بدهد؛ در هر حال، افرادی که به استرس شدید دچار می‌شوند، حداقل به شش ماه زمان نیاز دارند تا وضعیت خلق و خوی بهتری پیدا کنند.

انواع اختلالات اضطرابی کدامند؟

هر موقعیتی که با یک تغییر یا جایگزینی همراه باشد، می‌تواند استرس و اضطراب ایجاد کند! برای مثال، جابجایی از یک مکان به مکانی دیگر، یا شروع یک کار جدید همواره با استرس همراه خواهد بود. در ادامه، انواع اختلالات اضطرابی را معرفی می‌کنیم؛ شناخت نوع اختلال و بررسی علائم آن، بر درمان استرس و اضطراب تاثیرگذار خواهد بود.

انواع اختلال اضطراب و استرس
  • اختلال هراس (پانیک): هر گاه فرد دچار حملات استرس و اضطراب شدید در موقعیت‌های غیر منتظره گردد، به اختلال پانیک یا هراس یا Panic Disorder مبتلا شده است.
  • اضطراب جنرال یا عمومی: اگر دائما نگران مسائل مختلف هستید، ممکن است به اختلال اضطراب جنرال یا عمومی یا Generalized Anxiety Disorder (GAD) دچار باشید؛ این گونه افراد، نگرانی دائمی و غیرقابل کنترلی دارند.
  • فوبیا: ترس شدید از یک موقعیت، شی، حیوان، سانحه، وسیله، بیماری یا هر موقعیت دیگری، فوبیا یا Phobia نامیده می‌شود!
  • اختلال اضطراب اجتماعی: اگر از آن دسته افرادی هستید که از قضاوت دیگران به شدت هراس دارید، شما به اختلال اضطراب اجتماعی یا Social anxiety disorder مبتلا شده‌اید؛ البته اینکه آیا اضطراب شما بیماری است یا خیر، به شدت و علائم آن بستگی دارد.
  • اختلال وسواس فکری عملی: وسواس فکری عملی، یک حالت آزار دهنده است که شخص را دچار تکرار و اجبار می‌کند! این مساله در طولانی مدت می‌تواند فعالیت‌های روزمره فرد را تحت تاثیر قرار دهد؛ در ساده‌ترین حالت این اختلال، فرد دائما دست‌های خود را شست و شو داده و ضدعفونی می‌کند.
  • اختلال اضطراب جدایی (Separation anxiety disorder): بسیاری از افراد می‌توانند از خانه یا عزیزان خود دور شوند؛ معمولا این جدایی در طولانی مدت، باعث عادت شده و فرد با آن کنار می‌آید. با این حال، اگر حس ترس برای دوری از خانه و خانواده بسیار شدید باشد، می‌توان ادعا کرد که او به اختلال اضطراب جدایی مبتلا شده است!
  • اختلال اضطراب بیماری: نگرانی برای حفظ سلامتی، مخصوصا در شرایط بحرانی مانند دوران کووید، امری طبیعی است؛ اما در صورتی که شخص همواره درباره ابتلا به بیماری‌های مختلف، تفکرات منفی داشته باشد، او به اختلال اضطراب بیماری دچار شده است!
  • اختلال استرس پس از سانحه یا Post-traumatic stress disorder (PTSD): معمولا در صورتی که شخص در یک رویداد آسیب‌زا حضور داشته باشد، پس از آن دچار استرس و اضطراب می‌گردد؛ برای مثال، اگر یک تصادف شدید باعث آسیب‌های جدی جسمانی یا مرگ عزیزی شود، اختلال استرس بعد از سانحه را در پی خواهد داشت.
  • اختلال افسردگی شدید: وجود ارتباط بین افسردگی و اضطراب، انکارناپذیر است! در اکثر موارد، افرادی که به افسردگی شدید (Major depressive disorders) دچار می‌شوند، در موقعیت‌های متعددی اضطراب را تجربه خواهند کرد؛ به همین دلیل، نیز معمولا در درمان افسردگی باید به علائم وجود اضطراب نیز توجه نمود.

منظور از حمله پانیک چیست؟

اگر برای درمان استرس و اضطراب، به یک پزشک متخصص مراجعه کنید، حتما از شما درباره حمله پانیک سوال می‌پرسد! منظور از حمله پانیک، احساس ترس بسیار شدیدی است که در یک بازه زمانی ۱۰ تا ۲۰ دقیقه‌ای به اوج می‌رسد؛ علت ایجاد حمله پانیک، موقعیت‌های متفاوتی خواهد بود؛ گاهی حتی علت ترس ایجاد شده برای خود شخص نیز مشخص نیست!

فردی که به حمله پانیک دچار می‌شود، علائمی مانند حمله قلبی را تجربه خواهد کرد؛ در هنگام بروز حمله، فرد مبتلا نگرانی‌های دیگری نیز خواهد داشت! برای مثال ممکن است شخص، به دلیل بروز حمله قلبی یا دریافت خدمات اورژانس سلامت روان، دچار اضطراب شدیدتری شود؛ حتی این امکان وجود دارد که فرد از قضاوت منفی افراد دیگر در ملأ عام دچار استرس و اضطراب شدیدتری گردد. 

منظور از حملات اضطرابی پانیک چیست؟

علائم حمله پانیک برای هر شخص متفاوت است؛ با این حال علائم زیر معمولا در هر شخصی بروز می‌کنند:

  • درد در قفسه سینه
  • تعریق شدید لرز و‌ گر گرفتگی
  • لرزش شدید بدن
  • احساس خفگی
  • حالت تهوع یا ناراحتی معده
  • احساس تنگی نفس
  • ترس از مرگ
  • احساس فاجعه قریب الوقوع

حملات پانیک ممکن است به صورت مقطعی بروز کنند؛ اما در صورتی که به طور مکرر با حملات پانیک یا اضطراب مواجه می‌شوید، احتمالا به اختلال پانیک مبتلا شده‌اید! بنابراین مراجعه به یک پزشک متخصص اعصاب و روان و بررسی موضوع الزامی خواهد بود. در نظر داشته باشید که عدم درمان استرس و اضطراب، می‌تواند کیفیت زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد؛ به طوری که گاه انجام امور روزمره شما دچار وقفه شده یا کیفیت کافی را نخواهد داشت.

درمان استرس و اضطراب بعد از کرونا

استرس و اضطراب بعد از کرونا، یکی از چالش‌های فراگیری بود، که بسیاری از افراد به آن مبتلا شدند. این نوع اضطراب، به شرایطی مانند ترس از ابتلای مجدد به کووید ۱۹ و تجربه اقامت در بیمارستان مربوط می‌شد. اما روش‌های درمانی زیر همچنان می‌توانند به درمان استرس بعد از کرونا کمک نمایند:

  • کمک گرفتن از تکنیک‌های آرامش بخش؛ مانند کتاب خواندن، پیاده‌روی کوتاه مدت، حمام کردن و یا نشستن در فضای باز
  • استفاده از تکنیک‌های خاص؛ که خستگی روحی و روانی بعد از انتشار ویروس را بهبود می‌بخشد!
  • ذهن آگاهی؛ که طی آن بیمار می‌آموزد تا بر روی لحظه حال تمرکز کرده و نگرانی درباره شرایط دیگر نداشته باشد.
  • بازگشت به فعالیت‌های معمول؛ که باعث می‌شود عادی شدن شرایط برای بیمار طبیعی‌تر شده و احساس ترس کمرنگ گردد.
  • خودگویی مثبت؛ که طی آن فرد، افکار و نگرانی‌های خود را مرور کرده و آن‌ها را با افکار مثبت و مهربان‌تری جایگزین می‌کند.
  • نوشتن افکار منفی؛ که برای از بین بردن احساسات منفی و جایگزین کردن آن‌ها با حس و حال مثبت، مفید است.

درمان استرس و اضطراب در بارداری

برای درمان استرس و اضطراب در بارداری، بهتر است مادر از قبل از تولد، اقداماتی مانند فعالیت‌های تمدد اعصاب را دنبال نماید. یوگای قبل از تولد یا مدیتیشن، به مادر کمک می‌کند تا برای زایمان، آمادگی بیشتری داشته و بتواند استرس بارداری را مدیریت نماید. شرکت در کلاس‌های آموزش زایمان نیز کمک می‌کند تا مادر، بهترین روش تنفس و کنترل آرامش را آموزش دیده و درمان استرس فکری خود را بهبود بخشد.

علائم استرس و اضطراب کدامند؟

قبل از اینکه برای درمان استرس و اضطراب اقدام کنید، باید علائم آن را بشناسید. زیرا در بسیاری از موارد، اضطراب شما موقتی بوده و یک بیماری تلقی نمی‌شود.

علائم اختلالات اضطرابی و استرسی چیست؟

حس اضطراب، می‌تواند از یک دلهره خفیف تا احساس تپش قلب شدید و خشکی گلو متغیر باشد! در صورتی که شرایط از کنترل شما خارج شده، و ترس شدید یا حمله پانیک را تجربه کنید، پیگیری بیماری لازم خواهد بود؛ در ادامه، علائم استرس و اضطراب را معرفی می‌کنیم:

  • احساس بی‌قراری
  • نداشتن تمرکز کافی
  • مشکل در خوابیدن
  • داشتن افکار و باورهای مضطرب کننده که کنترل آن‌ها غیر ممکن است
  • احساس خستگی و فرسودگی
  • تحریک پذیری عصبی
  • احساس درد بدون دلیل موجه

علائم استرس و اضطراب در هر فردی با دیگری متفاوت است؛ در واقع، هر شخص بنا بر شرایطی که در آن قرار می‌گیرد، علائم متعددی را تجربه خواهد کرد! بنابراین حتی برای درمان استرس و اضطراب نیز روش‌های متعددی لازم دارند.

علل بروز استرس و اضطراب چیست؟

یکی از مواردی که می‌تواند به کنترل و مقابله با استرس و اضطراب کمک کند، شناخت علت آن است؛ ناگفته نماند که آگاهی درباره علل این اختلالات، درمان استرس و اضطراب را راحت‌تر می‌کند! هر چند علت دقیق اضطراب مشخص نیست، با این حال معمولا ترکیبی از علل و عوامل در ابتلا به این اختلال نقش دارند. 

در ادامه به برخی از مهم‌ترین علل استرس و اضطراب اشاره می‌کنیم:

  • وجود برخی مسائل پزشکی مانند افسردگی یا دیابت
  • وجود سابقه خانوادگی (در بستگان درجه یک) درباره ابتلا به اختلال اضطراب شدید
  • وجود هر نوع تنش و موقعیت استرس‌زا
  • قرار گرفتن در شرایط غیر عادی مانند کودک آزاری
  • مصرف مواد
  • قرار گرفتن در موقعیت‌های مختلف مانند جراحی یا موقعیت‌های خطرناک شغلی

بر اساس تحقیقات انجام شده، یکی دیگر از علل استرس و اضطراب می‌تواند به بخش کنترل ترس در مغز مربوط باشد؛ در واقع، بخش‌هایی از مغز که وظیفه کنترل ترس ذخیره و بازیابی خاطرات عاطفی و ترسناک را بر عهده دارند، می‌توانند عامل ایجاد استرس و اضطراب باشند.

فاکتورهای خطر برای اختلال استرس و اضطراب کدامند؟

ویژگی‌های شخصیتی

علت اضطراب می‌تواند به ویژگی‌های شخصیتی و نوع تربیت فرد بستگی داشته باشد؛ برای مثال، کسانی که از زمان کودکی خصلت‌های خجالتی بودن و عصبی بودن را به همراه دارند، معمولا دچار اضطراب می‌گردند.

تاریخچه زندگی

هر فرد از زمان تولد، در معرض اتفاقات و آسیب‌های زیادی قرار می‌گیرد؛ هر چه میزان رویدادهای منفی و استرس‌های زندگی یک شخص بیشتر باشد، احتمال ابتلا به استرس و اضطراب در او بیشتر خواهد بود.

ژنتیک و وراثت

بر اساس تجربه و نتیجه تحقیقات، افرادی که در بین خویشاوندان درجه یک خود شخص مبتلا به اضطراب دارند، احتمالا به استرس و اضطراب مبتلا می‌گردند؛ این مسئله در ۲۵ درصد از موارد قابل اثبات است!

ابتلا به برخی بیماری‌های جسمانی

شرایط خاص مانند مشکلات تیروئیدی، می‌توانند بر خلق و خوی افراد تاثیرگذار باشند؛ یکی از مشکلات اعصاب و روان، که ممکن است فرد با آن‌ها روبرو شود، اختلال اضطرابی است.

مصرف محرک‌ها

مصرف برخی مواد، می‌تواند ابتلا به اختلالات اضطرابی را در پی داشته باشد؛ مواد مخدر، کافئین و برخی از داروها، این قابلیت را دارند که بر سطح اضطراب افراد تاثیر بگذارند.

تشخیص استرس و اضطراب چگونه انجام می‌گیرد؟

پیش از درمان استرس و اضطراب، لازم است وجود آن به صورت قطعی تشخیص داده شود؛ در واقع، گاهی فرد با رفع موقعیت استرس‌زا، وضعیت روحی روانی بهتری پیدا می‌کند؛ به طوری که پس از مدتی، کاملا بهبود می‌یابد! این در حالی است که برخی دیگر، علائم استرس و اضطراب شدید را در موقعیت‌های مختلف تجربه می‌کنند؛ مسلما این گونه افراد باید برای کاهش دادن و یا برطرف کردن استرس و اضطراب خود، اقدامات جدی در پیش بگیرند. تشخیص اینکه آیا فرد به اختلال اضطرابی دچار است یا خیر، بر عهده یک روانپزشک متخصص و مجرب است.

لز کجا بفهمیم اضطراب داریم؟

آزمایش‌ها و تست‌های تشخیصی برای اضطراب

هیچ آزمایشی وجود ندارد که بتواند ابتلا به اضطراب را تشخیص دهد! اما باید مواردی مانند معاینات فیزیکی، تست‌های سلامت روان و پرسشنامه‌های روانشناختی را تکمیل کند؛ تست DSM می‌تواند معیارهای لازم جهت تشخیص استرس و اضطراب در فرد را تعیین نماید؛ البته این نکته را نیز یادآوری کنیم که ممکن است انجام آزمایش خون، برای بررسی وضعیت تیروئید شخص هم لازم باشد.

بررسی نتایج مربوط به چندین تست و مقیاس اضطراب، تشخیص و درمان استرس و اضطراب را دقیق‌تر می‌کند؛ در بسیاری از موارد لازم است افراد به طور همزمان چند روش درمانی را در پیش بگیرند.

عدم درمان اضطراب در کودکان چه پیامد هایی دارد؟

درمان سریع اضطراب و استرس در هر فردی لازم و ضروری است؛ این مساله در کودکان از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد بود! زیرا عدم درمان سریع استرس و اضطراب کودکان، باعث می‌شود تا عزت نفس و رشد آن‌ها دچار اختلال گردد. 

همچنین، یک اضطراب درمان نشده در کودکان منجر به مشکلات زیر خواهد شد:

  • ایجاد ضعف در روابط خانوادگی
  • اختلال در عملکرد کودک در مدرسه و حین یادگیری
  • عدم برقراری ارتباط صحیح در محیط‌های اجتماعی

هر یک از این موارد در جای خود، مشکلات جسمی و روحی جدی‌تری را ایجاد خواهد کرد؛ بنابراین درمان سریع استرس و اضطراب، کودک باید حتما در اولویت قرار گیرد.

چگونه می‌توان از بروز استرس و اضطراب جلوگیری کرد؟

یکی از مشکلاتی که افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی با آن درگیر هستند، استرس و اضطراب صبحگاهی است؛ این افراد، با رعایت مراقبت‌هایی که در ادامه شرح می‌دهیم، می‌توانند میزان اضطراب خود را کاهش دهند:

  • کم کردن مصرف کافئین؛ مصرف بیش از حد کافئین، علائم استرس را شدیدتر می‌کند! بنابراین بهتر است مصرف مواد کافئین‌دار از جمله چای، نوشابه، شکلات و قهوه را متوقف یا محدود کنید.
  • اصلاح سبک زندگی؛ ورزش کردن و داشتن یک رژیم غذایی سالم و مفید، کنترل استرس و اضطراب را راحت‌تر می‌کند! در واقع، افرادی که درمان استرس و اضطراب شدید را پشت سر می‌گذارند نیز، باید تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد نمایند. در این صورت، علائم به تدریج کاهش یافته و درمان سریع‌تر پیش می‌رود.
روش های پیشگیری از حملات اضطرابی

از روانپزشک کمک بگیرید

قرار گرفتن در موقعیت‌های آسیب‌زا یا ناراحت‌کننده، برای هر فردی آزار دهنده خواهد بود؛ صحبت کردن درباره این گونه رویدادها، کمک می‌کند تا پذیرش آن راحت‌تر شده و احساس ناراحتی پس از آن کاهش یابد! در صورتی که در یک موقعیت استرس‌زا قرار گرفتید، حتما از یک روان درمانگر کمک بگیرید.

برای مشاوره رایگان توسط مشاورین ما فرم زیر را پر کنید

عدم مصرف داروهای اضطراب آور

برخی مکمل ها و دارو ها حاوی مواد شیمیایی هستند، که علائم استرس و اضطراب را تشدید می‌کنند؛ در صورتی که در فرایند درمان استرس و اضطراب شدید به سر می‌برید یا حتی زندگی عادی دارید، بهتر است هر مکمل و دارویی را مصرف نکنید! قبل از استفاده از هر نوع دارو بدون نسخه یا داروهای گیاهی، اطلاعات کافی را از یک مراقب بهداشتی یا داروساز جویا شوید.

راهبردهای درمان اضطراب و استرس

در گام نخست درمان اضطراب و استرس، لازم است که مشکل یا مشکلات شما به شکلی درست، اصولی، و تخصصی تشخیص داده و دسته بندی شوند؛ برای این کار لازم است به نزد روانشناسان و روانپزشکان مراجعه بفرمایید. پس از ارزیابی و تشخیص درست، شیوه های گوناگونی را برای برای هر یک از اختلالات اضطراب و استرس می توان در پیش گرفت.

به گفته روانشناسان و روانپزشکان درمانگاه چند منظور اعصاب و روان زیما درمان، شناخت منشاء دقیق و دسته بندی درست عوامل اضطراب و استرس در هر فرد، نقشی بسیار کلیدی در کمک به وی برای غلبه بر مشکلاتش دارد! در صورتی که علایم و عوارض ناشی از اضطراب و استرس بالا را در خود و یا اطرافیانتان مشاهده نمودید، و یا احساس کردید توان لازم برای مقابله با استرس های موجود در زندگیتان را ندارید، بهتر است برای بررسی دقیق تر و حل و فصل به موقع و درست این مسایل، به نزد روانشناسان و روانپزشکان مجرب مراجه بفرمایید.

روش های طبیعی درمان اضطراب و استرس

بهترین راهبرد طبیعی برای کاهش اضطراب و استرس در زندگی، اصلاح و بهبود مداوم سبک زندگی است، که منجر به تغییرات شگرف و مدیریت درست استرس ما خواهد شد! اصول کلی اصلاح سبک زندگی سالم، برای کاهش اضطراب و استرس زندگی روزمره عبارتند از:

  • داشتن خواب کافی
  • تمرینات مراقبه روزانه
  • سبک زندگی فعال و تمرینات ورزشی روزانه
  • رژیم غذایی سالم (مدیترانه ای/ اوکیناوایی)
  • قطع مصرف الکل
  • قطع مصرف دخانیات
  • قطع مصرف مواد
  • کاهش مصرف کافئین/ تئین

البته، در صورتی که میزان اضطراب شما به حدی بالا باشد که به عنوان اختلال اضطرابی تشخیص داده شود، لازم است حتماً این موارد را در ترکیب با روان درمانی و دارو درمانی داشته باشید؛ زیرا به تنهایی و بدون کمک متخصصان سلامت روان، نمی توانید بر اختلالات اضطراب و استرس خود غلبه نمایید!

ارتباط خشکی دهان با استرس و اضطراب چیست؟

یکی از نشانه‌های رایج اضطراب، خشکی گلو و دهان است؛ این مساله می‌تواند در اثر تنفس از طریق دهان یا مصرف داروهای ضد استرس به وجود آید! همچنین، برای افرادی که به اختلال اضطرابی دچار هستند، خشکی دهان عموما با علائم دیگری مانند:

  • تعریق شدید
  • ضربان سریع قلب
  • مشکل در تمرکز
  • بی قراری و گیجی

همراه است. درمان خشکی دهان در اثر شرایط استرس‌زا، باید به اندازه درمان استرس و اضطراب جدی گرفته شود؛ روش‌های زیر برای جلوگیری از اضطراب و استرس به کار می‌روند:

  • مدیتیشن
  • نوشتن نگرانی‌های روزمره
  • انجام ورزش‌های مفرح

ارتباط تنگی نفس با درمان استرس و اضطراب چیست؟

هنگامی که بدن در شرایط سختی قرار می‌گیرد، احساس تنگی نفس اجتناب ناپذیر است! اضطراب و استرس نیز منجر به کوتاه شدن نفس‌ها و تنگی نفس خواهد شد؛ در افرادی که به اختلالات اضطرابی دچار می‌شوند، احساس سفتی در قفسه سینه، تنفس کوتاه و سریع و تنگی نفس رخ می‌دهد! علت این مساله نیز تامین اکسیژن مورد نیاز ماهیچه‌های بدن خواهد بود.

با افزایش شدت تنگی نفس، ضربان قلب نیز افزایش می‌یابد؛ به طوری که بدن شخص احساس گرما داشته و عرق می‌کند! این حالت به دلیل پمپ شدن حجم بالای خون به عضلات بدن رخ می‌دهد. لازم است اشاره کنیم که تمامی این رخدادها واکنش‌های طبیعی بدن، به شرایط استرس‌زا هستند؛ در واقع، بدن تلاش می‌کند تا خود را زنده نگه دارد.

بهترین مرکز درمانی برای درمان استرس و اضطراب کجاست؟

تشخیص صحیح اختلال روانی و انتخاب بهترین روش درمانی برای آن، مرحله مهمی است! این مرحله، تجربه و دانش زیادی می‌طلبد؛ از این رو، درمان استرس و اضطراب باید زیر نظر روانپزشک متخصص و مجرب در بهترین کلینیک روانشناسی انجام گیرد. در کلینیک اعصاب و روان زیما درمان، کلیه خدمات درمانی مربوط به بیماری‌های اعصاب و روان ارائه می‌شود؛ تیم متخصص و مجرب زیمادرمان می‌توانند در درمان سریع استرس و اضطراب به شما کمک نمایند.

نکته دیگر اینکه بهترین درمان استرس و اضطراب بدون دارو، یعنی استفاده از دستگاه آر تی ام اس، در کلینیک زیمادرمان در دسترس بیماران قرار دارد! شما می‌توانید پس از مشاوره با پزشکان متخصص این مرکز، جهت درمان اختلالات اضطرابی خود اقدام نمایید.

منابع: healthline.com | my.clevelandclinic.org | mayoclinic.org