درمان اختلالات خواب با rTMS

درمان اختلالات خواب با rTMS

درمان با آر تی ام اس، یکی از روش‌های نوین برای بهبود علائم اختلالات روانی است، که بازده بالا و سریعی دارد؛ درمان اختلالات خواب با rTMS نیز، یکی از روش‌های مطمئن برای داشتن خوابی با کیفیت، و کاهش استرس و اضطراب است؛ خواه اختلال خواب در اثر عوامل فیزیکی مانند سندروم پای بی‌قرار باشد، یا به اختلالات روانی از جمله اضطراب، افسردگی، اوتیسم، بیش فعالی یا استرس پس از سانحه مربوط شود!

از آنجا که عدم درمان مشکلات خواب، باعث کاهش کیفیت زندگی افراد می‌گردد، بنابراین در صورت مشاهده علائم اختلالات خواب، حتما باید برای درمان آن اقدام نمود. در حالت کلی، روش‌هایی مانند مشاوره درمانی با سی بی‌تی (CBT) و مصرف دارو، می‌توانند به درمان اختلالات خواب کمک کنند؛ اما گاهی هیچ یک از این روش‌ها، برای درمان انواع اختلال خواب، نتیجه قابل قبولی در بر ندارند. در چنین مواردی، درمان با rTMS می‌تواند حس و حال بهتری را برای بیمار در بر داشته باشد.

چرا درمان اختلالات خواب با rTMS؟

بی‌خوابی و نداشتن خواب با کیفیت، یکی از مشکلاتی است که تقریبا ۵۰ درصد از افراد در سراسر دنیا، به آن مبتلا هستند! خواب خوب و با کیفیت، تاثیر غیر قابل انکاری بر کیفیت فعالیت‌های روزمره، میزان تمرکز و سلامت جسمانی بدن دارد؛ بر همین اساس، درمان اختلالات خواب از جمله بی‌خوابی، باید جدی گرفته شود.

افرادی که برای درمان مشکلات خواب خود، به روانپزشک مراجعه دارند، عمدتا درمان را با روش‌های مشاوره شروع می‌کنند. بهترین روش برای درمان انواع اختلالات خواب با روان درمانی، همان درمان شناختی رفتاری (CBT) است، که با حذف عادت‌های منفی در شخص و شکل دادن افکار و عادات مثبت، می‌تواند وضعیت فرد را بهبود بخشد. معمولا اگر مشکل در خوابیدن حاد بوده، و از طریق روان درمانی به تنهایی قابل درمان نباشد، پزشک متخصص، داروهای مناسب برای بیمار را نیز تجویز خواهد کرد.inspiretmsdenver

اما درمان مشکلات خواب در برخی از افراد، به درمان‌های معمول، یعنی روان درمانی و دارو درمانی پاسخ نمی‌دهد. از این رو، برای این افراد، تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال مغز یا همان درمان TMS تجویز می‌گردد. با توجه به اینکه این درمان، به صورت جلسه‌ای باید تکرار شود، به آن درمان با آر تی ام اس گفته می‌شود که البته rTMS، به دستگاه مخصوص تحریک مغناطیسی مغز نیز اطلاق می‌گردد.

در طول درمان با TMS، امواج مغناطیسی بدون ایجاد درد، سلول‌های عصبی در یک ناحیه خاص از مغز را تحریک می‌کنند، تا فعالیت الکتریکی آن‌ها بهبود یابد. در واقع، انتقال دهنده‌های شیمیایی به سطح استاندارد خود می‌رسند، و با درمان انواع اختلالات خواب، به افزایش کیفیت خواب بیمار کمک خواهند کرد.

انواع اختلالات خواب قابل درمان با rTMS

یکی از مهم‌ترین مزایای درمان اختلالات خواب با rTMS این است که این روش درمانی، برای انواع مشکلات خواب قابل استفاده است! برای انواع اختلالات خواب زیر می‌توان از درمان با دستگاه rTMS کمک گرفت:

  • سندروم پای بی‌قرار
  • آپنه خواب مرکزی
  • بی‌خوابی
  • اضطراب
  • افسردگی
  • بیش فعالی (ADHD)
  • اوتیسم
  • اختلال اضطراب پس از سانحه (PTSD)

هر یک از شرایط پزشکی یاد شده، به طور مستقیم می‌توانند فعالیت عصبی مغز را در نواحی خاصی تحت تاثیر قرار دهند. به همین دلیل، درمان با آر تی ام اس می‌تواند از طریق تحریک در این نواحی، عملکرد سلول‌های عصبی مربوط به آن‌ها را تنظیم کرده و به درمان اختلالات خواب کمک نماید.tmsinstitute

درمان آپنه خواب با rTMS

آپنه خواب، نوعی اختلال است که باعث وقفه تنفسی می‌شود، و میزان اکسیژن دریافتی بدن را کاهش می‌دهد! ضمن اینکه افراد مبتلا به این اختلال، ممکن است خواب با کیفیتی نداشته و یا در طول شب، به دلیل اختلالات تنفسی ناشی از آپنه خواب، بیدار بمانند. از این رو، افرادی که به این اختلال مبتلا می‌شوند، باید حتما در اسرع وقت، تحت درمان قرار گیرند.

درمان اختلال آپنه خواب با rTMS باعث می‌شود تا فعالیت‌های قسمت‌هایی از مغز، که به ارتباط مغز با دستگاه تنفسی مربوط می‌شوند، تحت تاثیر قرار گیرند. در واقع، پالس‌های مغناطیسی به این نواحی اعمال شده و مقدار انتقال دهنده‌های شیمیایی را به تعادل می‌رسانند. در نتیجه، مغز با دستگاه تنفسی ارتباط بهتری برقرار کرده، و مشکل وقفه تنفسی یا آپنه خواب برطرف می‌گردد.

اختلال خواب ناشی از PTSD

درمان اختلال خواب ناشی از PTSD با آر تی ام اس

تحقیقات نشان می‌دهند که چنانچه برای درمان PTSD با آر تی ام اس اقدام نمایید، اختلال خواب ناشی از آن، تا حد زیادی درمان می‌شود. در سال ۲۰۱۹، یک بررسی بر روی تاثیر TMS بر اختلال استرس پس از سانحه انجام گرفت، و مشخص شد که تحریک مغناطیسی قشر جلوی مغز، باعث بهبود عملکرد نورون‌های مغزی در این نواحی می‌گردد؛ همین مساله، نحوه پردازش ترس و نگرانی را کنترل می‌کند. به این ترتیب، با کاهش استرس و اضطراب فرد با rTMS، درمان اختلالات خواب او نیز امکان‌پذیر خواهد شد.

اختلال خواب ناشی از سندروم پای بیقرار

نوع دیگری از اختلال خواب، در اثر سندروم پای بی‌قرار به وجود می‌آید. بر اساس تحقیقی که در سال ۲۰۱۵ انجام گرفت، مشخص شد که تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال فرا جمجمه‌ای مغز، می‌تواند به درمان اختلالات خواب در بیماران مبتلا به سندروم پای بی‌قرار کمک کند. در واقع، این گونه افراد با کمک تاثیرات دستگاه آر تی ام اس بر ناحیه کورتکس مغز، می‌توانند خواب راحت‌تر و با کیفیت‌تری را تجربه نمایند.

در این گونه افراد، معمولا پس از درمان با rTMS، کل ساعات خواب بهبود پیدا می‌کند و از طرفی، حرکات پا نسبت به قبل کمتر خواهند بود. علاوه بر این، نتایج تحقیقات نشان می‌دهند که اثرات درمان rTMS تا دو ماه حفظ می‌شوند.

درمان اختلال خواب ناشی از بی‌خوابی

در سال ۲۰۱۴، یک مطالعه بر روی تاثیر rTMS بر درمان اختلال خواب ناشی از بی‌خوابی، انجام گرفت. در این آزمایش مشخص شد که ۱۰ روز پس از درمان، تغییرات اساسی در پارامترهای زیر به وجود می‌آیند:

  • زمان کل خواب
  • کیفیت خواب
  • تاخیر در شروع خواب
  • کل زمان بیداری
  • زمان بیداری پس از شروع خواب

همچنین، در مطالعه‌ای که در سال ۲۰۱۳ انجام گرفت، مشخص شد که آر تی ام اس می‌تواند بر عمیق‌تر شدن خواب، تاثیر مثبت داشته باشد! شرکت کنندگان در این تحقیق، بر این باور بودند که درمان با rTMS، کمترین میزان عود بی‌خوابی را دارد و اثرات درمانی آن، نسبت به درمان دارویی و روان درمانی با CBT، ماندگارتر خواهد بود.

درمان اختلال خواب ناشی از افسردگی یا اضطراب

درمان افسردگی با rTMS، از سوی سازمان غذا و داروی آمریکا به طور قطعی تایید شده است. درباره درمان اختلال استرس و اضطراب با این دستگاه نیز، هنوز تاییدیه FDA صادر نشده است؛ اما به دلیل اثرات درمانی شگفت انگیز آن برای اضطراب، استفاده از این دستگاه، روز به روز در حال افزایش است. یکی از مهم‌ترین مزایای درمان این گونه اختلالات روانی با آر تی ام اس، افزایش کیفیت خواب در بیماران و درمان اختلالات خواب در آن‌ها خواهد بود.mindsetsd

تحقیقات نشان می‌دهند که پس از شروع درمان اضطراب باrTMS ، اولین تاثیر مثبتی که در بیماران ظاهر می‌گردد، افزایش میانگین زمان خواب، بهبود فعالیت سمپاتیک در خواب و همچنین، کاهش تعداد دفعات باز شدن چشم‌ها در طول خواب شب است.

مطالعاتی که درباره تاثیر rTMS بر خواب بیماران افسرده انجام گرفت نیز نشان دادند، که هر گاه بیماران، برای درمان افسردگی با آر تی ام اس اقدام کنند، در مدت زمان کوتاهی پس از آن، خواب راحت‌تری داشته و مشکل بی‌خوابی در آن‌ها برطرف می‌شود؛ که همین مساله، می‌تواند از تشدید افسردگی جلوگیری به عمل آورد.

نحوه درمان اختلال خواب با rTMS

با توجه به اینکه هر یک از اختلالات روانی، در اثر اختلال در عملکرد نواحی مشخصی از مغز به وجود می‌آیند، بنابراین برای درمان اختلالات خواب با rTMS، باید ابتدا نواحی تحت درمان به طور دقیق مشخص شوند. بر همین اساس، در اغلب موارد، بیمار باید مطابق با دستور پزشک، نوار مغزی و احتمالا نقشه مغزی را تهیه کند.

پس از آن، بیمار باید برای جلسه درمانی خود آماده شود؛ تعداد جلسات درمانی برای هر فرد، متفاوت است و به شدت بیماری و نوع اختلال خواب بستگی دارد. در طول جلسه اول، بیمار باید بر روی یک صندلی و در وضعیت راحتی قرار گرفته و یا دراز بکشد. تکنسین یا مراقب بهداشتی، بنا بر دستورات پزشک و مطابق با نتیجه نوار مغز، باید نواحی از مغز که لازم است تحت تحریک مغناطیسی قرار گیرند را مشخص نماید.

عملکرد دستگاه آر تی ام اس

دستگاه rTMS از طریق یک کویل، شامل میدان مغناطیسی، تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال مغز را انجام می‌دهد. اما تنظیمات کویل بر روی سر بیمار، دقیقا مطابق با نقاطی است که از قبل، مشخص شده‌اند. تنظیم کردن کویل بر روی سر بیمار در جلسه اول، زمانبر است. این تنظیمات، در جلسات بعدی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ به همین دلیل، مدت زمان جلسه اول rTMS نسبت به سایر جلسات، طولانی‌تر خواهد بود.

نحوه تاثیر دستگاه rTMS بر درمان اختلالات خواب

پالس‌های مغناطیسی، به محض برخورد با نورون‌های عصبی در هر ناحیه، جریان‌های الکتریکی القایی در آن‌ها به وجود می‌آورند، که باعث افزایش فعالیت‌های آن‌ها خواهد شد. این یعنی ترشح انتقال دهنده‌های عصبی، که توسط این گونه سلول‌ها انجام می‌گیرد، افزایش پیدا می‌کند. با بالا رفتن سطح انتقال دهنده‌های شیمیایی، به تدریج ارتباط سلول‌های مغزی با یکدیگر بهبود یافته و درمان اختلالات خواب انجام می‌گیرد. معمولا پس از انجام چند جلسه، فرد متوجه اثرات مثبت درمانی این روش بر انواع اختلالات روانی، از جمله اختلال خواب خواهد شد.

درمان دارویی اختلال خواب بهتره یا rTMS

ممکن است با این سوال مواجه شوید، که درمان انواع اختلال خواب با دارو بهتره یا rTMS؟ در پاسخ به این سوال باید به دو نکته دقت کنید؛ اول اینکه، درمان دارویی جزو درمان‌های خط اول برای بهبود انواع اختلالات روانی و درمان اختلالات خواب به حساب می‌آید. از این رو، معمولا پزشک متخصص، درمان دارویی همراه با روان درمانی را برای بیمار تجویز می‌کند، و در صورت عدم دریافت پاسخ مناسب از آن‌ها، درمان مشکلات خواب با آر تی ام اس را پیشنهاد می‌دهد. البته ممکن است بنا بر شرایط بیمار، درمان اختلالات خواب با آر تی ام اس، به صورت همزمان با روان درمانی و دارو درمانی انجام گیرد.

نکته دوم این است که اثربخشی درمان با rTMS برای اختلالات خواب، سریع‌تر است. در واقع، یکی از مزایای مهم درمان انواع اختلال خواب با rTMS این است که پالس‌های مغناطیسی، به طور کاملا موضعی اعمال می‌گردند. همین مساله، به تحریک سریع‌تر سلول‌های عصبی در هر ناحیه منجر می‌شود. از این رو بیمار طی چند جلسه پس از شروع تحریک مغناطیسی مغز، می‌تواند اثرات درمان را مشاهده نماید.

به این ترتیب، از نظر میزان بازده درمانی و مدت زمان دریافت نتیجه، قطعا درمان انواع اختلال خواب با rTMS بهتر از درمان دارویی خواهد بود. ناگفته نماند که تحریک مغناطیسی مغز، هیچ یک از عوارض درمان دارویی را نداشته و در بسیاری از موارد، می‌تواند به درمان چند اختلال روانی به صورت همزمان نیز کمک کند.

هزینه و زمان درمان مشکلات خواب با آر تی ام اس

درمان مشکلات خواب با آر تی ام اس، به صورت جلسه‌ای انجام می‌گیرد، و تعداد جلسات، مطابق با شدت علائم و نظر پزشک متخصص، تعیین می‌گردد! حتی گاهی ممکن است فرد یک دوره درمانی را پشت سر گذاشته، و به نتیجه ایده‌آل برسد؛ اما پس از مدتی، نیاز به دوره درمانی جدید پیدا کند. تمامی این موارد، به نوع اختلال خواب بیمار، شدت علائم و نحوه پاسخ دهی او به درمان، بستگی دارد. بنابراین، نمی‌توان مدت زمان دقیقی را از نظر تعداد جلسات، برای درمان با آر تی ام اس مشخص کرد؛ اما هر جلسه برای درمان اختلالات خواب با آر تی ام اس، به حدود ۲۰ تا ۶۰ دقیقه زمان نیاز دارد.

هزینه درمان انواع اختلال خواب با آر تی ام اس

هزینه و زمان درمان مشکلات خواب به rTMS

هزینه درمان انواع اختلال خواب از طریق تحریک مغناطیسی مغز، به صورت جلسه‌ای مشخص می‌شود؛ نه بر حسب نوع بیماری! قیمت هر جلسه درمان با آر تی ام اس، در مراکز درمانی مختلف، فرق دارد. در زمان نگارش این مقاله (دی ماه ۱۴۰۲)، هزینه هر جلسه درمان با آر تی ام اس، از ۶۵۰ هزار تومان تا ۲ میلیون تومان متغیر است. از طرفی، در برخی مراکز، این هزینه به ازای هر لوب مغزی دریافت می‌شود که این موضوع، هزینه درمان را افزایش خواهد داد.

کلینیک درمان اختلالات خواب زیما درمان

در حال حاضر، یکی از بهترین کلینیک‌های تخصصی در تهران، که به درمان مشکلات خواب با آر تی ام اس می‌پردازد، کلینیک زیما درمان است. در این کلینیک، بیماران تحت نظارت مستقیم پزشکان متخصص مغز و اعصاب و روانپزشک متخصص، تحت درمان قرار می‌گیرند. روال درمانی هر فرد، باید با تهیه نوار مغزی در بازه‌های زمانی مشخص کنترل گردد، که این مساله، در کلینیک زیما درمان، به خوبی اجرا می‌گردد.

مزیت مهمی که باعث شده تا افراد زیادی کلینیک درمان اختلالات خواب زیما درمان تهران را انتخاب نمایند، قیمت مناسب هر جلسه درمانی است! این کلینیک، برای هر دو لوب مغزی در هر جلسه، مبلغ ۶۵۰ هزار تومان را دریافت می‌کند، که نسبت به تمام مراکز درمانی، کمترین مقدار را دارد! به این ترتیب، شما می‌توانید بهترین خدمات درمانی را در ازای کمترین هزینه دریافت کرده، و بدون نگرانی، به درمان انواع اختلالات خواب خود بپردازید. جهت مراجعه به این کلینیک، لطفا نوبت خود را از قبل رزرو نمایید.

مرکز مغز، اعصاب و روان زیمادرمان
مرکز مغز، اعصاب و روان زیمادرمان
کلینیک زیمادرمان؛ مدرن ترین و مجهزترین مرکز مغز و اعصاب و روان در ایران با کادری مجرب شامل دکتر علمی، کاملی، نورالهی و ... با جدیدترین تکنولوژی ها و روش های درمانی مانند rTMS

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت ، استفاده از سرویس ریکپچای گوگل الزامی است که منوط به خط مشی رازداری و شرایط استفاده گوگل است.

من با این قوانین موافقم.

مقالات مرتبط