تفاوت شوک الکتریکی مغز ECT و تحریک مغناطیسی مغز یا rTMS

یکی از رایج‌ترین سوالات در بین بیماران این است که آیا درمان با دستگاه rTMS (تحریک الکترومغناطیسی مغز) با روش شوک الکتریکی(ECT) یکسان است؟ در پاسخ باید گفت خیر. برای بررسی تفاوت روش rTMS با روش شوک الکتریکی، تعریف و ویژگی‌های هر یک را در ادامه توضیح می‌دهیم.

تعریف شوک الکتریکی به مغز

شوک الکتریکی عبارت است از یک جریان الکتریکی با شدت بسیار زیاد که پزشک متخصص بر اساس شرایط بیمار، مدت زمان و شدت آن را تعیین می‌کند. این جریان الکتریکی به مغز یا بافت بیمار وارد شده و اثرات درمانی ایجاد می‌کند. هر چند شدت جریان الکتریکی ممکن است اثرات تخریبی را نیز به همراه داشته باشد.

معایب روش شوک الکتریکی

از معایبی که می‌توان برای روش ECT نام برد این است که بیمار دچار فراموشی می‌شود. همچنین، شدت جریان الکتریکی ممکن است سوختگی‌های عمقی بافت را در پی داشته باشد. نکته دیگر اینکه روش شوک الکتریکی همراه با بیهوشی انجام می‌گیرد. همان طور که می‌دانید بیهوشی در هر سنی، تاثیرات منفی خاص خود را بر بدن فرد خواهد گذاشت. البته با داروها و روش جدید این اثر منفی به حداقل رسیده است.

تعریف تحریک الکترومغناطیسی مغز با rTMS

تحریک الکترومغناطیسی مغز که با استفاده از دستگاه آر تی ام اس (rTMS) انجام می‌گیرد، با استفاده از یک میدان الکترومغناطیسی خواهد بود. ماهیت بدن انسان به گونه‌ای است که عمدتا از آب تشکیل می‌شود. همچنین، مغز دارای خاصیت الکتریکی بوده و ریشه‌های عصبی نیز در بافت مغز انسان وجود دارند. با توجه به همه این موارد، میدان الکتریکی به محض برخورد با بدن، به یک جریان الکتریکی تبدیل می‌گردد. این جریان می‌تواند به شکل بسیار دقیق و نقطه‌ای عمل کند. این نکته را می‌توان تفاوت روش rTMS با روش شوک الکتریکی از نظر عملکرد دانست.
جریان الکتریکی حاصل از تحریک الکترومغناطیسی مغز می‌تواند وارد قسمتی از نورون‌های آسیب دیده شود. در نهایت، از طریق تحریک و مهار این نورون‌های مغزی، درمان انجام می‌گیرد.

مقایسه آر تی ام اس و شوک مغزی

مزایای روش rTMS نسبت به شوک الکتریکی

استفاده از دستگاه rTMS، هیچ عوارض جانبی خاصی نداشته و ممنوعیتی برای بیمار در پی ندارد. این روش درمان افسردگی، نیازی به بیهوشی ندارد و تنها کافی است بیمار بر روی یک صندلی بنشیند. اتفاقا اصلی‌ترین و بهترین تفاوت روش rTMS با روش شوک الکتریکی نیز همین موضوع است.
تحریک الکترومغناطیسی، طی مدت زمان مشخصی انجام گرفته و پس از آن، شخص می‌تواند به فعالیت‌های روزمره خود ادامه دهد.

موارد منع استفاده از روش rTMS

برای افراد زیر انجام تحریک الکترومغناطیسی مغز توصیه نمی‌شود:
• افرادی که دارای سابقه تشنج هستند
• بیمارانی که پیش از این جراحی مغز انجام داده و اجسام فلزی در سر داشته باشند
• بانوان باردار
در حالت کلی، تحریک الکترومغناطیسی مغز با استفاده از روش آر تی ام اس، در تمام کشورهای دنیا انجام می‌گیرد. این روش درمانی، حتی برای افزایش تمرکز در افرادی که هیچ گونه بیماری خاصی ندارند نیز به کار می‌رود.

تفاوت tms با rtms

این سوال که تفاوت تی ام اس و آر تی ام اس چیست؟ سوالی اشتباه است در واقع rTMS  یک نوع از TMS است که در این روش، ارسال تحریک مغناطیسی به صورت مکرر و تکرارشونده (r= repetitive) انجام می شود.

در مجموع دو نوع TMS داریم:

تی ام اس سطحی Surface TMS
تی ام اس عمیق deep TMS

rTMS از نوع تی ام اس سطحی بوده که از سال ۲۰۰۸ مجوز FDA آمریکا را گرفته است و روش درمانی بسیار تایید شده است.

مرکز مغز، اعصاب و روان زیمادرمان
مرکز مغز، اعصاب و روان زیمادرمان

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت ، استفاده از سرویس ریکپچای گوگل الزامی است که منوط به خط مشی رازداری و شرایط استفاده گوگل است.

من با این قوانین موافقم.

مقالات مرتبط